Prezident znovu odmítl odvolat ministra kultury. Co na to naši politici?

Dnešní schůzka těchto tří pánů probíhala podle prezidentových not
Zobrazit fotogalerii (1)
 

Prezident Miloš Zeman znovu odmítl odvolat ministra kultury Antonína Staňka a na jeho místo jmenovat Michala Šmardu tak, jak si to přeje ČSSD i předseda vlády Andrej Babiš. Znamená to vládní krizi v České republice.

/HLEDÁ SE MINISTR/ Hlava státu by měla být jakýmsi moderátorem a sjednotitelem ve chvíli, kdy hrozí vládní krize. Výsledkem politiky Miloše Zemana je ale spíše rozhádaná společnost a problémy ve vládě. 

Schůzka Jana Hamáčka a Andreje Babiše v Lánech určitě nedopadla dle představ šéfa ČSSD. Ten stojí před velkým rozhodnutím, zda ustoupit, či opravdu vyvolat vládní krizi. Prezident se odmítl podvolit ústavním zvyklostem této země a dál tvrdošíjně trvá na svém - "svého" Staňka neodvolá a Šmardu nejmenuje.

Stačilo by přitom tak málo, podat kompetenční žalobu premiérem. Ten to však z nějakých důvodů neplánuje, otázkou je proč. Podle Miroslavy Němcové z ODS je to jasné. "Kdyby ji podal, tak si přibouchne dveře před veškerou další politickou kariérou. Ta stojí a padá s vůlí prezidenta." Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška je Babiš slabý premiér. "Neochota Andreje Babiše podat kompetenční žalobu na prezidenta je jasným důkazem, že je slabý premiér. A hlavně svým chováním poškozuje Českou republiku a občany této země."

Co na současnou situaci říkají politici jednotlivých stran?

Prohlubování nestability v zemi

Petr Fiala (předseda ODS)
Dostali jsme se do situace, kdy ministra už více než měsíc neumí vyměnit ani strana, která ho nominovala, a nejnověji už ani premiér, jehož vlády je členem. Toto není normální situace a další odkládání přináší jen prohlubování nestability. Řešení problémů ČR se znovu odkládá na neurčito.

Markéta Pekarová Adamová (místopředsedkyně TOP 09)
Funkce prezidenta by měla přispívat ke sjednocování společnosti a utlumování krizí. Ne tak u nás, prezident Zeman krizi ještě více rozdmýchává a využívá přitom slabosti Andreje Babiše a Jana Hamáčka. Smutné sledovat, jak to dopadá, když je premiér silný jenom ve slovech.

Marek Výborný (předseda KDU-ČSL)
Andrej Babiš sliboval rychlé vyřešení situace, ale nic se nestalo. Je to důkaz jeho neschopnosti. Výsledek jednání je také důkaz naprosté podřízenosti Jana Hamáčka. Kolikrát ČSSD ještě ustoupí? A kdy prezident pochopí, že ústava není trhací kalendář?

Vít Rakušan (předseda STAN)
Prezident Zeman pohrdá ústavou, když nekoná ve věci odvolání ministra Staňka. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský dnes řekl, že takový postup není v souladu s ústavním pořádkem. Vidí pánové Babiš a Hamáček, že v této zemi opravdu nehrají první housle?

Alexandr Vondra (poslanec EP za ODS)
Vracím se ze Štrasburku do vlasti a dozvídám se, že už nemáme systém parlamentní, ale prezidentský...

Ivan Bartoš (předseda Pirátů)
Pan prezident Zeman má v každém případě povinnost odvolání ministra Staňka podané premiérem i jmenování nového ministra přijmout. Ostatně to, že jeho otálení není v souladu s Ústavou České republiky, potvrdil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Zaráží mne však i situace, kdy premiér Babiš není schopen zhostit se své role a věc s prezidentem vyjednat, nebo skutečně přistoupit k podání kompetenční žaloby. 

Jan Čižinský (Praha sobě, zastupitel hlavního města)
Pan prezident předvádí, jakým způsobem bude nakládat s ústavou až do konce svého mandátu. Až do jara 2023 je tak schopen v praxi nerespektovat i výsledky sněmovních voleb ať už řádných či předčasných. Důležitý je tedy nejen výsledek voleb sněmovních, ale i těch prezidentských.

Jiří Pospíšil (předseda TOP 09)
Ani premiér Babiš nepřesvědčil prezidenta Zemana, aby přestal ohýbat ústavu. Tragikomedie s (ne)odvoláváním ministra Staňka bude proto bohužel pokračovat. Vláda se tomuto oslabování parlamentní demokracie neumí a asi ani nechce bránit, zatímco ČSSD všemu jen pasivně přihlíží.

Pavel Fischer (senátor)
Dnešní schůzka v Lánech nic nepřinesla. Nadále platí - prezident má ústavní povinnost odvolat a jmenovat ministra kultury. Místo toho to u něj bez dalších vysvětlení vypadá na pouhý rozmar muže, který rád překračuje své pravomoci. Eroze autority předsedy vlády pokračuje. Ústavní krizi považuji za vážnou. Podporuji, aby senát jednal o ústavní žalobě na prezidenta již v srpnu.

Mirek Topolánek (bývalý premiér)
Teď vážně: co ti dva klauni čekali? Miloš s druhou ligou nikdy nevyjednává, to ho nudí a obtěžuje. A své řešení má dozajista zlomyslně nachystané.

Tomio Okamura (předseda SPD)
Schůzka u prezidenta - panoptikum ČSSD, která krizi vytvořila. Ministr kultury Staněk podal demisi, i když nechtěl. Navrhovaný nástupce Šmarda dnes řekl, že vlastně ani ministrem už být nechce, ale Jan Hamáček ho nadále navrhuje... ČSSD zatěžuje všechny svým bojem o koryta.

Jiří Růžička (senátor)
Ještě si někdo myslí, že jde o post ministra kultury...? Vedle okázalého pohrdání ústavou je zřejmé, že prezident za pomoci své "páté kolony" míří úspěšně k tomu, aby vytlačil ČSSD mimo Parlament a konečně jí spočítal to ponižující nezvolení v prezidentských volbách v roce 2003!

Marek Ženíšek (místopředseda TOP 09)
A přitom stačí tak málo. Podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, který by rozhodl velmi rychle a podle všeho ve prospěch premiéra. Zeman bude na Hradě ještě tři a půl roku, tak by bylo užitečné, aby ho na ty roky, co mu ještě zbývají, ÚS umravnil.

Jiří Drahoš (senátor)
Vládní krize má poměrně jednoduché řešení - Miloš Zeman musí konečně začít dodržovat ústavu! Premiér ale kapituloval a vystavil tak svoji vládu plně rozmarům prezidenta. ČR je ale parlamentní demokracií a naši nejvyšší ústavní činitelé by se podle toho měli chovat!