Hamáček a jeho poslední pokus o záchranu ČSSD. Opustil republiku a podstupuje tvrdý trénink

Rocky Balboa jako velká inspirace pro Jana Hamáčka
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Politická situace v České republice je dnes před bodem zlomu. V nejméně lichotivé situaci se ocitá sociální demokracie v čele s Janem Hamáčkem. Jejich případný odchod z vlády může znamenat klidně i zánik nejstarší politické partaje. Předseda se však skutečnosti postavil čelem a na důležité diplomatické jednání u pana prezidenta Miloše Zemana se v tuto chvíli připravuje opravdu poctivě. 

/S NADHLEDEM/ Pan předseda včera odletěl na důležité tréninkové soustředění. Chce všem kritikům dokázat, že je opravdu silným politikem, z kterého si nikdo nebude dělat loutku na provázku,” sdělil novinářům tiskový mluvčí ČSSD. Jan Hamáček dnes u veřejnosti nebudí zrovna velkou důvěru a vysloužil si i několik nelichotivých přezdívek. 

„Když se na Facebooku pod svojí fotkou dočetl, že je želé, došla mu trpělivost. Nejdříve se zamknul v koupelně se zmrzlinou, ale pak vyšel odhodlaný bojovat. Honza je hodný kluk a už na základní škole mu spolužáci říkali kulička. Nakonec byl předseda třídy a patřil mezi ty nejvíc oblíbené žáky,” vyprávěla redakci během telefonického rozhovoru maminka Jana Hamáčka. Na otázku, co je účelem onoho tréninkového soustředění, však neodpověděla. 

„Já sama nevím. Včera mi od Honzíčka přišla esemeska, kde píše, že je o něj dobře postaráno a údajně tam dobře vaří. Kde? To mi nenapsal a telefon nebere. Mám o něj trošku strach, ale to je u maminek normální.” Podle relevantních zdrojů se Jan Hamáček na neznámém místě pustil do intenzivního tréninku před důležitou ústavní schůzkou s prezidentem, premiérem a ministrem Staňkem v Lánech. V čem celý intenzivní politický kemp spočívá, je zahaleno tajemstvím. Zcela pochopitelně se tak rojí spekulace…

Za vyučenou

Náznaky změn u chování Jana Hamáčka mohla veřejnost spatřit již při první tiskové konferenci po setkání u prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše. Jindy suverénní Babiš stál jako opařený, zato předseda ČSSD s narovnanými zády a odhodlaným výrazem nepřipomínal pouze neforemného panáčka v sáčku. 

„Potřebovalo to změnu. Panu Hamáčkovi jsem vždy radil, že bude nejlepší, když bude politikem bez emocí, ten pro všechny. Mysleli jsme si, že stačí nikoho moc nenaštvat, ale teď jsme změnili strategii. Jan Hamáček potřebuje být silný,” prozradil Hamáčkův osobní poradce. Hned jak byl známý termín další osudové schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, tak se po předsedovi slehla zem a začalo se opravdu makat. 

„Já vám toho nemůžu mnoho prozradit, ale pan Hamáček se do výcviku pustil opravdu s neuvěřitelným zápalem,” dodal muž, který je spíše zvyklý být silou za oponou. Něco málo naznačila fotografie na sociálních sítích, kde po vzoru Tomia Okamury sdílel Jan Hamáček fotografii, kde je zachycen ve sportovním tílku, jak cvičí v improvizované posilovně. 

Že by se tak nejednalo o přípravu politickou, ale spíše fyzickou? Zdá se tak, že ČSSD vsadila na jednu kartu. Jan Hamáček musí radikálně změnit image. Publikovaná fotografie na sociálních sítích totiž ukazuje jindy obtloustlého Hamáčka v opravdu dobré formě. Jen jestli to nebyl photoshop. 

Politik rocku

Tím se potvrzují i zákulisní informace o budoucím plánu ČSSD. Politický program jde stranou, teď je potřeba ukázat svaly. Češi mají respekt k vypracovanému tělu a u politika je to zatím neprobádaná taktika. Želé se tak v posledních dnech intenzivně mění v kámen, který má rozdrtit dva politické souputníky. Miloš Zeman a Andrej Babiš mají trošku jiné zbraně, ale tvořit nové zákony v posilovně? To je opravdu novinka. 

Navíc se zdá, že se Jan Hamáček v této roli opravdu našel. Pohled do zrcadla je údajně čím dál tím víc uspokojivý. Šibeniční termín do 12. července je na jednu stranu likvidační, ale zároveň tak může prohloubit fascinaci voličů, které opravdu potřebuje. Nepotvrzené informace hovoří o tom, že z iniciativy samotného předsedy ČSSD si prosadil fyzický výcvik v nehostinné přírodě na Sibiři. 

Nejedná se o náhodu, ale velmi silnou inspiraci filmem Rocky IV., kdy se populární boxer musel postavit takřka neporazitelnému nepříteli, ale tahání dřevěných klád v hlubokém sněhu a posilování skrze přehazování hromady uhlí ho připravilo překonat i tu nejtěžší překážku. 

Pokud tak Jan Hamáček podobný trénink na Sibiři přežije, jistě se máme v české politice ještě na co těšit. Je tedy pravda, že ČSSD dnes potřebuje svaly a Jaroslav Foldyna to se svými Nočními vlky nestačí.