Pekarová Adamová o Agrofertu: Za promlčení daňového podvodu musí někdo nést odpovědnost

Holding Agrofert si měl přijít na moc pěkné peníze
Zobrazit fotogalerii (3)
 

První místopředsedkyně a poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová podala písemnou interpelaci na ministryni financí Alenu Schillerovou ve věci podezření z krácení daně koncernem Agrofert. Jedná se o téměř 280 milionů korun, které firmy z holdingu Agrofert v letech 2010-2013 vyplatily Farmě Čapí hnízdo za fiktivní reklamy a díky těmto nákladům si měly firmy z holdingu Agrofert snižovat daňový základ, respektive daně odváděné státu.

/BABIŠŮV STŘET ZÁJMŮ/ První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová podle svých slov bude požadovat, aby ministryně financí vysvětlila, jaké konkrétní kroky finanční správa po obdržení podnětu učinila, zda byly daňové náklady uznány a pokud ne, zda podala finanční správa podnět k dalším úkonům Policii ČR.

„Zároveň požaduji, aby v případě, že k detailnímu prostření nedošlo a finanční správa případ nechala promlčet, bylo zjištěno, kdo za tuto skutečnost nese odpovědnost a jaký bude další postup,“ uvedla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Státní správa někdy nekoná

Ministerstvo financí dle dostupných informací bylo na možné porušení zákona a daňové úniky upozorněno již v roce 2014, tedy v době, kdy jej vedl nynější pan premiér. Podezření v celé věci později zmínila i zpráva OLAF publikovaná Evropským úřadem pro boj s podvody v souvislosti s prošetřováním dotací pro Farmu Čapí hnízdo.

„Je pravdou, že v některých případech je finanční správa velice rychlá a flexibilní. Především, co se týká firem, které byly zasaženy finančními příkazy. Na druhou stranu se však objevují případy, ve kterých vůbec nekoná a nechá to dojít až do promlčecí lhůty,“ dodala poslankyně TOP 09. Lhůta pro odpověď na písemnou interpelaci je 30 dní.

Klíčová slova: