Marek Hilšer: Byl bych lepší prezident než Miloš Zeman

Od roku 2007 působí na 1. lékařské fakultě UK jako vyučující a vědecký pracovník; v rámci svého bádání se zaměřuje na boj s rakovinou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mnozí ho před volbou prezidenta v roce 2018 neznali, jiní o něm slyšeli tak nějak okrajově. Přesto se stal možná nejpříjemnějším překvapením těchto voleb. Dnes už je Marek Hilšer všeobecně známou postavou, stal se senátorem za obvod číslo 26, což je Praha 2. Potkali jsme ho na promítání filmu Forman vs. Forman a tuto příležitost jsme využili ke krátkému rozhovoru. 

Pane Hilšere, jak dnes žije jeden z bývalých prezidentských kandidátů?
Určitě žije hekticky. Vzhledem k tomu, že jsem nyní členem Senátu ČR, mám stále opravdu hodně práce. Asi nemá smysl popisovat jednotlivé úkoly, ale například dnes jsem se účastnil tří jednání a teď jsem velmi rád, že se mohu účastnit tohoto slavnostního promítání.

V Senátu jste poměrně aktivní – stal jste se místopředsedou Podvýboru pro bydlení, Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a členem dalších výborů i komisí… To je jistě hodně práce, přináší členství v Senátu kromě toho i něco zajímavého?
Samozřejmě, taková pozice dává člověku možnost poznat nové zajímavé lidi, dostat se na zajímavá místa a třeba jako dnes – vidět zajímavé filmy. Jinak je to ale časově velmi náročné a rodina tím částečně trpí.

Hovoříte o rodině. Pokud si dobře pamatuji, v prezidentské kampani vás doprovázela jen manželka…
Máme to štěstí, že se nám přibližně před rokem narodila dcera, které se logicky chci také co nejvíce věnovat. Mrzí mě, když nemám tolik času, jak bych si představoval, ale teď je po prázdninách, tak jsem dostal opušťák. 

Marek Hilšer je lékař, vědec, vysokoškolský pedagog a pro veřejnost hlavně bývalý prezidentský kandidát, který si nakonec ve volbách vybojoval páté místo, když mu svůj hlas odevzdalo téměř půl milionu lidí. O půl roku později se ale již vítězně zúčastnil voleb do Senátu a byl zvolen za obvod Praha 2.

Mrzí vás dnes, že jste se nestal prezidentem?
Na to jsou dva pohledy – jeden soukromý a druhý snad mohu nazvat veřejným. Pokud budu mluvit o osobním životě, jsem tedy nyní vlastně rád, že jsem nevyhrál. Prezidentská funkce je časově velmi náročná a já jsem rád, že se mohu přece jen trochu více věnovat naší roční dceři. Pro rodinu je to tedy určitě jen dobře.

A z toho druhého pohledu?
Když sleduji současnou politiku, konání a vystupování prezidenta Zemana, mrzí mě, jak volby dopadly. Mrzí mě také, že nejsem v té pozici, kdy bych mohl dění ve státě více ovlivňovat.

S prezidentem Zemanem tedy nesouhlasíte, co by bylo jinak, pokud byste byl na jeho místě vy?
Myslím, že opravdu mnoho. Ať už jde o jmenování vlády nebo i jednotlivých ministrů. Jde ale už i o samotné vystupování prezidenta republiky, jeho chování a reprezentaci. Byl bych prostě úplně jiným, lepším prezidentem. Z tohoto pohledu mě tedy opravdu mrzí, jak to vše dopadlo.

Co další prezidentské volby, půjdete do toho?
Neříkám ano, ani ne. Vše bude záležet na mnoha okolnostech a budoucí situaci. Prozatím se věnuji práci v Senátu, učím na lékařské fakultě a samozřejmě i malé dceři. Vyloučeno ale není opravdu nic, uvidíme.

Klíčová slova: