Adam Vojtěch byl jedním z nejlepších ministrů zdravotnictví. Jen příliš brzy ustoupil tlaku, říká jeho bývalý podřízený

V roce 2005 se Adam Vojtěch účastnil soutěže SuperStar, kde dostal přezdívku Ken. Vypadl v semifinále
 

Někdo mu nemůže přijít na jméno, jiní ho chválí. Adam Vojtěch byl od prosince 2017 do září 2020 ministrem zdravotnictví a kdo ví, jak by se jeho cesta ubírala, nebýt pandemie koronaviru. Mezi jeho zastánce patří i epidemiolog Rastislav Maďar, který s ním několik měsíců pracoval v rámci své funkce koordinátora pracovní skupiny pro řízené uvolňování karantény. A není sám, Vojtěch má být novým velvyslancem ve Finsku.

Když si projdete sociální sítě, na adresu Adama Vojtěcha tam najdete opravdu hodně názorů. A například europoslanec Tomáš Zdechovský mu radí, aby někam zalezl a držel ústa (přečíst si můžete zde). Na druhou stranu při pohledu na dnešní řízení resortu zdravotnictví v podání Jana Blatného (a Andreje Babiše) by se spíš chtělo s nostalgií zavzpomínat.

Dal na rady odborníků

„Z mého pohledu stále platí, že Adam Vojtěch byl jedním z nejlepších ministrů zdravotnictví a pokud by nedorazila pandemie, prosadil by za své funkční období asi nejvíc pozitivních změn ze všech porevolučních ministrů,“ řekl pro Čtidoma.cz epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar.

Adam Vojtěch by měl být novým velvyslancem České republiky ve Finsku. Schválit to měla minulý týden vláda, nyní je třeba podpis prezidenta Zemana. Podle opozice jde o trafiku za zásluhy.

S Vojtěchem se pracovně setkal v rámci své práce koordinátora resortní pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví ČR pro řízené uvolňování karantény. A i když to nebyla spolupráce dlouhá, pro Maďara byla pozitivní „Jako vrcholový manažer dal při řešení koronavirové pandemie vždy na názor odborníků, a proto se s ním spolupracovalo velmi dobře.“

Elektronický recept hodně pomohl

Co tedy podle epidemiologa udělal Adam Vojtěch dobře? „Jen samotný elektronický recept, který prosadil přes poměrně silný odpor z terénu, byl nakonec pro praktické lékaře v průběhu pandemie i pro celý systém nesmírně důležitý,“ vyzdvihuje podle něj jednu z nejzásadnějších věcí svého bývalého nadřízeného.

Podle Maďara však Vojtěch možná "dojel" na svoji povahu. „Jen z podstaty své povahy totiž někdy příliš brzy ustoupil tlaku na vládě a ten názor odborníků neubránil,“ uzavřel pro Čtidoma.cz.

KAM DÁL: Senátor Láska: Babiš zná jen jednu metodu vyjednávání - vyhrožování a vydírání.