Europoslanec Zdechovský: Kolego Vojtěchu, vám nějak otrnulo. Být vámi, tak zalezu a držím ústa

Adam Vojtěch s koronavirem bojoval marně, v kontextu dnešní situace se na něj ale možná ještě bude v dobrém vzpomínat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ve čtvrtek pozdě v noci poslanci rozhodli, že nouzový stav v České republice neprodlouží. Platit tedy bude jen do 14. února, vláda Andreje Babiše i kvůli svému liknavému přístupu nezískala dostatečnou podporu. Chyba opozice? Těžko si to může někdo příčetný myslet.

Pro prodloužení nouzového stavu hlasovalo pouhých 48 poslanců ze 106 přítomných, tedy jen kluby vládních ANO a ČSSD. „Milá opozice, gratuluji k dobře odvedené práci. Tiskovky, projevy, politika. V tom jste opravdu dobří. V rozhodování ve prospěch občanů jste však dnes totálně propadli. Pro lepší volební výsledek jste dali všanc zdraví našich lidí. Nemyslím si, že pro tohle si vás lidé zvolili,“ napsal si na twitterový účet bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který už pandemii koronaviru nezvládal a nahradil ho Roman Prymula (po něm přišel Jan Blatný).

Na jeho neschopnost jsem často myslel

Vojtěch samozřejmě zažehl jiskru, která se mu musela vrátit jako docela velký ohníček. „Kdybych byl na místě pana Vojtěcha, někam zalezu a vůbec nemluvím. Když jsem pomáhal na infekčním oddělení, několikrát jsem si vzpomněl na jeho neschopnost, když jsem držel umírající za ruku,“ řekl pro Čtidoma.cz europoslanec Tomáš Zdechovský.

Podle něj je země ve velmi špatném stavu a rozhodně to není vina opozice. „Promiňte, ale nemám slušná slova pro to, co tu pánové Vojtěch a Babiš předvedli. Museli byste místo písmen dávat příliš mnoho hvězdiček,“ doplnil pro Čtidoma.cz člen KDU-ČSL.

Podle Vojtěcha se teď otevřou obchody, služby a další a lidé se začnou ve velkém potkávat. „Já to lidem nesmírně přeji, nicméně ne za situace 10 tisíc nových případů denně,“ doplnil poslanec hnutí ANO.

Vláda může v opatřeních pokračovat

Pan Vojtěch se ale dost možná plete. Podle mnoha právníků a odborníků lze téměř všechna opatření zachovat. „Resortní předpisy zdravotnictví či obrany umožňují vydávat poměrně širokou škálu opatření. Na rozdíl od režimu nouzového stavu by ale jednotlivé úřady musely pečlivě zvážit, do kterých práv a svobod zasáhnou,“ napsal ve své analýze právník a expert Pirátské strany na oblast zdravotnictví Ondřej Dostál.

Co to znamená? Že vláda může ve své práci pokračovat, jen bude muset všechny návrhy mnohem pečlivěji připravit. Což ale může být v chaotickém řízení, které dosud předvedla, velký problém. Možná dokonce neřešitelný. Ale za to opozice opravdu nemůže.

KAM DÁL: Jak bojovat s bakteriemi v ústech, které mohou za zápach? Zánět dásní není paradentóza.