Babišovy koblihy za naše peníze, Zeman doplatil na krok bez ochranky a vládní koronavirové šaškování

Bože, on to fakt udělal! Vstal bez pomoci ochranky!
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Dokážete si představit, že vám banka půjčí desítky milionů na splnění vašich snů a nebude se ptát, jak budete splácet? Trošku sci-fi, možné to ale je. Jen se musíte jmenovat Andrej, nezajímáte se o budoucnost a pak klidně zadlužíte další generaci. A navrch se ještě dočkáte vítězství v parlamentních volbách, když vás podpoří ti, kteří neumějí počítat. Populistické kroky vlády nám devastují budoucnost. Jak pak chcete brát věci S NADHLEDEM?

  • A tak jsme šli do banky pro 20 milionů. Když se ptali, na co to máme, tak jsme jim řekli, že se chceme proinvestovat do lepší budoucnosti, že většinu projíme a pak taky pořídíme nějaký ten pozemek, nové auto a že chceme pár hektarů lesa. Prý není problém. Ale pak se zeptali, jak to hodláme splácet. A my na to: Upřímně už nás unavuje otázka, kde vzít peníze na splátky. Proč pořád někoho zajímá, kde na to vezmeme? Plytká diskuse! No, nepůjčili nám, prý ještě jednou a nechají nás zavřít do cvokárny. Co z toho plyne? Že jen vláda může rozhazovat, jak se jí líbí, zadlužovat naše děti a nemít kde brát na splácení dluhů. Ministryně Jana Maláčová už o tom s nikým diskutovat nebude. Proč také? Budoucnost je jí ukradená. 

  • Na oslavách 76. výročí Slovenského národního povstání vystoupila v Bánské Bystrici i prezidentka našich východních sousedů Zuzana Čaputová. Podle ní se „společenské hodnoty musí bránit ještě v předpolí, dříve než se objeví byť první náznaky jejich ohrožení, ne až na poslední hradbě, jako se to stalo během druhé světové války“. Zhruba v ten samý okamžik z Ruzyně startovalo letadlo s předsedou Senátu Vystrčilem a početnou delegací podnikatelů na Tchaj-wan, což dlouhodobě vzbuzuje na české politické scéně velké emoce. Vazalové Číny v čele s prezidentem Milošem Zemanem jsou zásadně proti. Slova o hodnotách zde na úrodnou půdu bohužel nepadla, shrbená záda a pár grošů v kapsách je v České republice víc. 
  • Když v roce 2013 rozdával Andrej Babiš předvolební koblihy, mohlo to být docela vtipné. Tenkrát to ještě nešlo z kapes daňových poplatníků. Tentokrát už je to o něčem úplně jiném. Nejen, že premiér vede předvolební kampaň prakticky nonstop, ale využívá k tomu veřejný rozpočet. Jedním z dalších dárků je zrušení superhrubé mzdy, dalším tzv. rouškovné a fakt, že každý důchodce dostane jednorázový příspěvek 5 tisíc korun. Mnoho seniorů se proti tomu veřejně ohradilo a mluví o nesmyslném rozhazování. Buď jak buď, 90 miliard výpadku bude ve státním rozpočtu sakra cítit. A vlastně, není ono to geniální? Vzít si cizí peníze a udělat za ně gigantickou kampaň, to je přeci hodné výborného stratéga. Co na tom, že to pro budoucí generaci znamená obrovskou zátěž a těžko řešitelné problémy. Ovšem ruku na srdce, zrušení nebo dotažení superhrubé mzdy smysl dává, v Česku je kvůli daním velmi drahá práce. Ovšem je třeba propočítat i příjmy, které změna přinese. O tom ale paní Schillerová nejspíš neví. 
  • Za pět pracovních dní uplynulého týdne má Česká republika o 1 854 více nakažených novým typem koronaviru. To jsou průměrně vyšší čísla než v březnu, kdy byl dosavadní vrchol pandemie. Co to znamená? Vlastně vůbec nic, což už veřejně tvrdí i celá řada odborníků. Vláda si však zřejmě stále myslí, že covid-19 dostane pod kontrolu. Šaškuje s nejrůznějšími semafory, tu něco uzavře, onde zase posune otevírací dobu a tak dále. Ve stejné chvíli se na svatbě hosté pomalu olizují, jinde se fotbalisté dostávají do těsného kontaktů během mačů apod. Tak snad už by bylo dobré té komedie nechat, ne? Ochránit nemocné a staré lidi bezesporu ano. Vše ostatní však jsou jen pseudoopatření, která ničemu nepomohou.
  • Pan prezident Zeman opustil nemocnici po operaci paže. Zranění si měl způsobit tím, že od televize odešel bez pomoci ochranky. Teď pana prezidenta čeká šest až osm týdnů rekonvalescence a tak zrušil pracovní povinnosti. Přejeme mu ať se brzy uzdraví! Možná by stálo za úvahu, kdyby ochranku vyměnil za pečovatelskou službu a hrad za pohodlné sanatorium.
  • Někteří rodiče samoživitelé už nepobírají příspěvek na bydlení. Neuměli totiž úřadu práce doložit, že nežijí s bývalým partnerem. Takový doklad je totiž nově požadován. Něco takového ale shánět ve chvíli, kdy se s partnerem rozejdete v hádkách a za letu talířů? To snad ani ministerstvo práce a sociálních věcí nemůže myslet vážně. Co bude dál, doklad o pravidelné stolici? Asi není náhoda, že tomuto resortu šéfuje Jana Maláčová...jak plytké...

KAM DÁL: Hejtman Půta: Zkřížil jsem cestu lidem, kteří mě chtěli z politiky uklidit. Byla to drsná zkušenost.

Váš příspěvek pomůže rozvíjet nezávislou žurnalistiku.