Chaos v přímém přenosu: Prymula chce promořovat, premiér je proti. Co na to říkají politici?

Hlavní epidemiolog a premiér se neshodnou, to není dobrá zpráva
 

Epidemiolog Roman Prymula prohlásil, že je nutné kontrolované promoření obyvatelstva virem COVID-19. Je to diametrálně odlišný názor, než zastával ještě před několika dny. Premiér Andrej Babiš je proti stejně jako šéf krizového štábu Jan Hamáček. Co na názorový veletoč náměstka ministra zdravotnictví říkají další politici?

JAN HAMÁČEK (ČSSD)
S ukvapeným „promořováním obyvatelstva“ mám problém. Zatím se o tom nevedla odborná diskuze, chci počkat na odborníky. Upozorňuji, že taková změna by už nešla vzít zpět. I proto musíme sledovat země, kde se tato cesta neosvědčila. Například Velká Británie.

IVAN BARTOŠ (Piráti)
Hovořit teď o nutnosti „promořování populace“ vede jen k dalším zmatkům. Vláda musí zveřejnit jasný plán. To je první krok k možnému uvolnění omezujících opatření. Vládnout je třeba na základě dat a chytrých strategií, neboť plošné represe dlouhodobě dusí ekonomiku i svobodu.

TOMIO OKAMURA (SPD)
S nemilým překvapením jsem poslouchal ministra zdravotnictví Vojtěcha a jeho náměstka profesora Prymulu. Pánové chtějí společné promoření populace koronavirem, takže to odnesou ty nejzranitelnější skupiny obyvatel z řad seniorů a lidí s oslabenou imunitou.

JAN FARSKÝ (STAN)
Je to vláda nekompetentních chaotů.

MIROSLAV KALOUSEK (TOP 09)
Premiér Andrej Babiš je evidentně zaskočen. Bude chvíli trvat, než mu jeho marketingový tým připraví kampaň: “V promořování jsme nejlepší na světě! Celý svět se od nás učí! Vymyslel jsem to já a už jsem to poradil Donaldovi.” Pak se promoříme...

PETR FIALA (ODS)
Budu v PS žádat od vlády plán a apelovat na vládu, aby se její členové ovládali. Není možné, aby se podstatní lidé z krizového štábu opakovaně veřejně zpochybňovali ve zcela ZÁSADNÍCH otázkách (například R. Prymula a J. Hamáček). Vždyť tohle není krizové řízení, ale chaos..

IVO VONDRÁK (ANO)
Dle mého promořit řízeným způsobem populaci je riziko. V daný okamžik u nás v kraji 35 % pozitivně testovaných nemá žádné příznaky. Pokud jsou mezi nimi lékaři nebo soc. pracovníci, tak máme jistotu, že nakazí nemocné a staré lidi. Víme o tom viru dost, abychom to podstoupili?

HELENA LANGŠÁDLOVÁ (TOP 09)
Promořovat - nepromořovat, jsme jak pokusní králíci. Vláda musí dát jasné stanovisko dalších kroků, včetně ekonomických dopadů. A jenom si kladu otázku, proč ani v té Číně nešli tou cestou promořovat!?

KAM DÁL: Prymula otočil: Obyvatelstvo je třeba promořit, Čína poskytuje vyfabulovaná data.