ČSSD lidem slibuje, že je nenechá padnout. Děsivé, totéž řekl před rokem Zaorálek umělcům a jak dopadli

V letech 2009 až 2018 místopředseda ČSSD, od ledna 2014 do prosince 2017 ministr zahraničních věcí ČR v Sobotkově vládě a od srpna 2019 ministr kultury ČR ve druhé Babišově vládě
 

Ministr kultury Lubomír Zaorálek před více než rokem slíbil, že nenechá kulturu na holičkách. „Uděláme vše pro to, abychom vás nenechali padnout.“ Teď to samé slibuje všem lidem předseda ČSSD Jan Hamáček. Při pohledu na strádající umělce to zní celkem děsivě. 

ČSSD odstartovala předvolební kampaň, dala jí název „Víme, co po covidu“. Předseda vládní strany Jan Hamáček například tvrdil, že země nemůže jít cestou škrtání, a varoval před obchodníky "s teplou vodou". První místopředseda Roman Onderka se zase rozohnil při myšlence na to, že obnovu státu musí zaplatit i zahraniční korporace a tak dále.

Jen další vzdušné zámky?

Ovšem kdo si pamatuje na celou řadu prohlášení vrcholných činitelů ČSSD z doby dávno i nedávno minulé, musí si klást otázku, co z toho jsou zase jen další vzdušné zámky. Když ministr kultury Lubomír Zaorálek slíbil 13. března 2020 po vzájemné schůzce pomoc umělcům, vypadalo to, že se blýská na lepší časy.

Realitu dneška však vystihl ve svém dopise premiéru Babišovi houslista Pavel Šporcl. „Obracím se na Vás jako občan České republiky, jako umělec a jako člověk. Rok po vyhlášení prvního nouzového stavu v České republice je situace v kultuře (a nejen tam) v tak katastrofálním stavu, že si Vás dovoluji na to svým dopisem upozornit, neboť se zdá, že tuto oblast ve svých záměrech zcela pomíjíte,“ napsal před pár dny. Jeho celé znění najdete zde.

Pospíšil: Trochu mě to znepokojuje

„Já jenom, jestli nás ČSSD "Nenechá padnout" stejně tak, jako už před rokem nenechal ministr Zaorálek padnout umělce, tak mě to krapet znepokojuje. Rčení "Padni komu padni!" najednou nabírá nového významu!“ napsal si na twitterový účet europoslanec Jiří Pospíšil.

Jedna věc totiž je, co snesou mikrofony nebo papír. Tam vypadá ohlášení sociálních demokratů o záměru prosadit pět týdnů dovolené či zvýšení minimální mzdy na polovinu průměrného platu v zemi velmi pěkně. Jenže ta realita...

KAM DÁL: Kočky mají svá velká tajemství. Nekompromisní zabijáci dokáží věci, které nikdo nenapodobí.