Hejtmani hlásí akutní nedostatek téměř všeho vybavení a materiálu. Spoléhají hlavně na pomoc po vlastní ose

Ve všech krajích jedou na plné obrátky a snaží se na maximum
 

Kdo sleduje pouze tiskové konference vlády, těžko si dokáže představit skutečný stav v jednotlivých krajích České republiky. Boj s novým typem koronaviru běží na plné obrátky, hejtmani a hejtmanky pociťují nedostatek prakticky úplně všeho. Zeptali jsme se, jak momentální situaci zvládají a co by potřebovali ze všeho nejvíc. Chápeme, že ne všichni šéfové krajů zvládli na naše dotazy včas zareagovat, priority jsou dnes jinde. Přesto si můžeme udělat jasný obrázek o tom, jak to funguje či ne.

1. Jaký je současný stav ochranných pomůcek, dezinfekce a dalšího materiálu potřebného v boji s nákazou COVID-19, máte všeho dostatek, případně co nejvíce chybí?

2. Vláda na tiskových konferencích dlouhodobě prohlašuje, že je buď všeho dost, nebo že brzy bude. Jaké máte tedy přísliby do budoucna, co byste měli dostat a kdy?

3. Jste spokojeni s koordinací na ose vláda - kraj, dostáváte adekvátní pomoc, nebo se spoléháte spíš na vlastní síly?

IVANA STRÁNSKÁ (Jihočeský kraj)
1. Současný stav je velmi mírně řečeno hrubě neuspokojivý, dostáváme stovky kusů ochranných pomůcek tam, kde bychom jich potřebovali statisíce. Snažíme se uspokojovat primárně zdravotníky, záchranáře, hasiče, pracovníky sociálních služeb. Ani pro ně nemáme dostatek ochranných pomůcek, a přitom by je akutně potřebovaly i další profese – soukromí lékaři, pokladní v obchodech, řidiči a další a další. V našich zdravotnických zařízeních pravidelně vyhodnocujeme denní spotřebu osobních ochranných prostředků. Aktuální denní spotřeba je cca 658 000 kusů chirurgických roušek, 108 kusů respirátorů FFP2 a cca 343 kusů respirátorů FFP3.

2. Jsme v situaci, kdy potřebujeme ochranné prostředky řešit okamžitě. V radě kraje se chystáme schválit nákup ochranných prostředků v řádu desítek milionů korun.

3. Z úrovně vlády či ministerstva nemáme k dispozici harmonogram dodávek ani informace o jejich množství. Oznámení o distribuci do kraje obdrží kraj přibližně 3-4 hodiny před dodáním do distribučního místa a jak již bylo řečeno, jedná se o velmi malé počty osobních ochranných prostředků.

OLDŘICH BUBENÍČEK (Ústecký kraj)
1. Jako ve všech ostatních krajích je i v našem regionu zoufalý nedostatek všech osobních ochranných pomůcek. Chybí téměř vše, zásoby jsou pouze v řádu několika dní.

2. Žádné přísliby jsme neobdrželi. Situace se mění každým dnem a hodinou. Věříme, že se zásobování ze strany státu postupně stabilizuje. Nespoléháme ale pouze na stát, snažíme se sehnat osobní ochranné pomůcky sami.

3. Začali jsme komunikovat s centrálním státním krizovým štábem, jinak se spoléháme hlavně na vlastní zkušenosti a ověřenou spolupráci s krajskými složkami integrovaného záchranného systému v rámci krajského krizového štábu.

JAROSLAVA JERMANOVÁ POKORNÁ (Středočeský kraj)
1. V průběhu tohoto víkendu jsme obdrželi od ministerstva zdravotnictví dodávku 1 150 respirátorů třídy FFP3 a FFP2, které byly ihned prioritně distribuovány Zdravotní záchranné službě SK, nemocnicím zajištujícím odběrná místa na vyšetření vzorků na COVID-19, krajským nemocnicím a taktéž nemocnicím ve Slaném, Nymburce, Mělníku, Rakovníku, Berouně a v Čáslavi. V úterý jsme distribuovali poskytovatelům sociální péče v našem kraji více než 7 650 roušek. Ve středu proběhne distribuce 1 500 ks respirátorů třídy FFP3 a 3 000 ks třídy FFP2, určených pro zdravotní záchrannou službu, lůžková zařízení a praktické lékaře. 

2. Máme připravený distribuční systém pro desinfekci obcím a tento systém bude využit i například pro distribuci roušek a ochranných prostředků pro obyvatele, jakmile budou k dispozici. Doufám, že co nejdříve vybavíme ochrannými pomůckami i obyvatele kraje. V současné době jich k dispozici potřebné množství není, a to nejen v ČR, ale ani ve většině evropských zemí. 

3. V současné době se nespoléháme jen na dodávky od vlády, ale sháníme ochranné pomůcky i vlastními cestami. Doufáme, že brzy bude dostatek prostředků na to, abychom je mohli distribuovat i mezi občany. Koordinace s vládou je v rámci možností dobrá, všichni děláme maximum. 

JOSEF BERNARD (Plzeňský kraj)
1. Zásilka ochranných pomůcek dorazila během pondělí a úterý a nyní budou rozváženy do jednotlivých zdravotnických zařízení a sociálních ústavů. Dorazila také zásilka respirátorů FFP1 respirátory (1 050 ks), které kraj poskytne řidičům veřejné dopravy. Stále se doobjednávají další osobní ochranné pomůcky, největší nedostatek je ochranných obleků (Tyvek). 

2. Přísliby do budoucna máme stejně jako všichni. Nicméně některé ochranné pomůcky od ministerstva zdravotnictví jsme již obdrželi, bohužel ve velmi malém množství. O víkendu dorazily respirátory a průběžně přichází rukavice, roušky a desinfekce. 

3. Spoléháme se hlavně na vlastní síly a snažíme se zajistit maximum ochranných prostředků a dále je distribuovat zdravotníkům, sociálním ústavům, dětským domovům, lékařům a dalším. V úterý jsme dovezli 2 000 metrů látky, ze které se budou na Integrované střední škole živnostenské šít roušky. Jsou určené zejména pro sociální ústavy, kde je ta nejohroženější skupina obyvatel. Od Výzkumného a zkušebního ústavu jsme obdrželi zdarma 500 rozprašovačů s desinfekcí, které byly distribuovány řidičům ve veřejné dopravě. Celkem bude rozdistribuováno cca 4 000 litrů desinfekce ze surovin, které nakoupil Plzeňský kraj.

PETR KUBIS (Karlovarský kraj)
1. Naše Karlovarská krajská nemocnice  a.s. vybavila zaměstnance respirátory na potřebných místech v obou nemocnicích v Karlových Varech i v Chebu, část dodávky od státu šla do nemocnic v Sokolově a v Ostrově, samozřejmě, že jsme mysleli na Zdravotnickou záchrannou službu. Zdravotníci jsou tak nyní zajištěni na asi 15 dní z dodávky MZ ČR. Potřebujeme i nadále nutně prakticky všechno, respirátory, roušky, ochranné oděvy a brýle, odběrové soupravy, dezinfekční prostředky...

Pro představu: Karlovarský kraj požadoval od státu, aby pokryl potřeby nejen zdravotníků, sociálních služeb, IZS, řidičů ve veřejné dopravě, pokladních a prodavačů a dalších, jednorázovou dodávku 130 tisíc kusů respirátorů. Dále Karlovarský kraj VÝHRADNĚ PRO POTŘEBY ZDRAVOTNÍKŮ A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB požadoval od státu: 80 tisíc roušek/měsíčně, 4 tisíce respirátorů/měsíčně, 6 tisíc kusů ochranných brýlí/měsíčně, 6 tisíc kusů ochranných obleků/měsíčně. Požadujeme také dezinfekční prostředky na mytí rukou - 20 tis. litrů, na povrchy a podlahy - 20 tis. litrů.

2. Situace se samozřejmě vyvíjí a mění, část ochranných prostředků jde od MZ ČR, část ze Správy státních hmotných rezerv, další dodávku respirátorů, kterou skutečně nutně potřebujeme pro nemocnice a záchranáře, máme přislíbenou ještě v tomto týdnu.

3. Část potřebných ochranných prostředků pokryje dodávka státu, ale samozřejmě to nestačí, část kraj měl ze své vlastní zásoby, protože se prozíravě předzásobil, ale potřebujeme zásobit nejen zdravotníky a záchranáře, část respirátorů a roušek jsme se snažili poskytnout i lékárnám, ambulantním specialistům, zubním pohotovostem, sociálním pracovníkům, nutně se potřebují chránit i řidiči ve veřejné dopravě, pokladní a prodavačky. Nečekáme se založenýma rukama a snažíme si vlastními silami zajistit, co se dá. Touto cestou velmi děkuji dobrovolníkům, kteří šijí roušky pro nemocnice a další zařízení, aby i v době nedostatku těchto věcí byli ti, kteří jsou „v první linii“, aspoň takto chráněni.

KAM DÁL: Na internetu nejsme v karanténě. Na co si dát pozor při surfování či práci na internetu.