Ministryně Maláčová utrácí peníze, které neexistují. Slibuje 3 000 korun pro státní zaměstnance

Jana Maláčová cílí v rámci předvolebních slibů na zaměstnance státu
 

Státní kasa je podle ministryně práce a sociálních věcí nevyčerpatelným zdrojem pro její předvolební sliby. Její sekyra, zaťatá do státního rozpočtu, může jeho schodek posunout v příštích letech snadno až ke hranici půl bilionu korun. Návrh na navýšení platů o 3 000 korun pro všechny státní zaměstnance aspiruje na jednu z největších absurdit celé kampaně. 

ČSSD bojuje podle všech doposud zveřejněných volebních průzkumů o přežití. Na kýžená tři procenta, aby strana získala od státu alespoň stálý příspěvek 6 milionů korun ročně, si vedení věří. Zda dostane sociální demokracie ve volbách 5 % a její zástupci se protlačí do Poslanecké sněmovny, o tom nikdo z jejích lídrů nijak přesvědčivě nehovoří. A až následující dny ukáží, zda k tomuto výsledku začne jako jediná odvážně vzhlížet vedoucí pražské kandidátky Jana Maláčová. 

Hustá "Venezuela" nebo Robin Hood? 

Ministryně práce a sociálních věcí je excentrická a ve své kampani jde tak daleko, kam až ji vlastní sebevědomí pustí. Pro mnohé již překročila tenkou červenou linii snesitelnosti infiltrací do firem po boku své pražské dvojky, prince ze zámku Matěje Stropnického. S ním také natočila videa pod krycím názvem "hustá dvojka”, v nichž se pouští do kritiky volebních konkurentů. A pokud si snad někdo myslel, že už "Venezuela”, jak je Maláčové přezdíváno kvůli jejím socialisticky laděným názorům, nemá kam dál zajít, tvrdě se mýlil. 

Jana Maláčová je takový novodobý Robin Hood - bohatým by brala a přála jim jen málo dobrého, pro některé chudé by ráda zařídila cokoli, bez ohledu na ekonomické dopady svých rozhodnutí. Zda je není schopna vidět, spočítat, anebo jí zcela unikají kontexty rozpočtových pravidel, se můžeme dohadovat. Ministryně už se za ty roky v křesle dokázala vyšponovat k velmi uvěřitelným výstupům na veřejnosti.

Přezdívka "Venezuela" Ministryně práce a sociálních věcí si ji vysloužila v souvislosti se svou zálibou v utrácení státních financí a také kvůli některým kontroverzním výrokům. Například, když v Partii na TV CNN Prima News označila zdrženlivé názory směrem k růstu penzí nad rámec zákonné valorizace za hyenismus. Souvislost s jihoamerickou Venezuelou se nabízí s ohledem na ekonomický sešup tohoto státu za vlády prezidenta Cháveze. Maláčovou tato přezdívka neuráží, uvedla to ve stejném pořadu. 

Umí prodat úspěchy ze svého portfolia tak dobře, že leckdy odvede pozornost od toho, že návrhy protlačených zákonů nebo jejich změn prvotně nepocházely z jejího podnětu. Ať už šlo například o zrušení umisťování dětí do 3 let do kojeneckých ústavů v rámci novelizace zákona o sociálně-právní ochraně dětí, které původně navrhla Olga Richterová za Piráty

V rámci předvolebního boje zazněl z úst ministryně Maláčové vzkaz, že by plošně přidala 3 000 korun všem státním zaměstnancům. Řekla to v pořadu Otázky Václava Moravce a navázala tím na své pár dní staré prohlášení, že „…jsem si jistá, že po volbách půjde do vlády hnutí ANO s ODS. A víte, co nás čeká? Chtějí vyhodit až 15 % všech zaměstnanců státu, takže to odnesou ti starší padesáti let… Plánují rozprodat svým kamarádíčkům majetek státu, který nám přináší do státního rozpočtu peníze…“ Bojovnice utlačovaných a znevýhodněných zřejmě vyráží do války ještě předtím, než je vůbec nějaký boj zahájen. 

Miliarda sem, miliarda tam

A kolik by tento předvolební nápad Jany Maláčové stál naši státní kasu? Pouhých 20 miliard a ty samozřejmě schodkový rozpočet, spočítaný pro příští rok na 377 miliard, unese. Čert vem, že s ním šéfka ministerstva financí vůbec nepočítá. Vždyť se letos na jaře našly i miliardy na mimořádné plošné navýšení důchodů o 300 korun oproti zákonem dané valorizaci. I bez ohledu na to, v jakém rozkladu se státní finance kvůli covidu i nehospodárným krokům vlády ANO s ČSSD nacházejí. Kritika od národní rozpočtové rady i zdvižený prst od ekonomických expertů vyznívají do ztracena, ministryně Alena Schillerová nemá potřebu šetřit více, než premiér Babiš uzná za vhodné. A ministryně Maláčová zase nehodlá krotit své sociální sliby, i když pro ně nemá vyjednanou vládní podporu, natož odsouhlasenou kolonku v rozpočtu. Jenomže předvolební agitka snese lecos a získání byť třeba jen pětiny hlasů státních zaměstnanců za vyslovený slib by mohlo ČSSD sakra pomoci.

KAM DÁL: Strašně mi to z Hradu drncá. Prezident Zeman si naběhl na kruté komentáře, pražský primátor Hřib opětoval útok.