Na mapě světa by se mohl brzy objevit nový stát Bougainville. Místní rozhodovali v referendu

Vznikne nový stát?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Na světě pravděpodobně v dohledné době přibude nový samostatný schvrchovaný stát Bougainville. Rozhodovali o tom v nedávném referendu obyvatelé tohoto nevelkého ostrova v Tichém oceánu, který doposud náleží k státu Papua Nová Guinea. Účastníci hlasování se pro osamostatnění vyslovili z 98 %. Ostrov má tedy nakročeno k samostatnosti. 

Referendum, které mělo potvrdit nebo vyvrátit vůli tamního lidu po osamostatnění ostrova, který je doposud součástí státu Papua Nová Guinea, se uskutečnilo mezi 23. listopadem a 7. prosincem tohoto roku. Hlasující měli na výběr, zda má ostrov zůstat autonomní oblastí současného celku, nebo se stát zcela nezávislým. 98,31 % voličů se rozhodlo pro nezávislost. Ačkoliv se jednalo o nezávazné referendum, tak jednoznačný výsledek dává velkou naději na úspěch dalších jednání.

Dlouhé roky k samostatnosti

Podle pozorovatelů, kteří byli hlasování přítomni, ale ještě rozhodně není vyhráno. Právě tato jednání o uznání nezávislosti Bougainville vládou státu Papua Nová Guinea může trvat mnoho dalších let. Přesto se Bougainvillané radují z tak jednoznačného výsledku, který jim dává pro další kroky silnou pozici. 

Ani Papua nebývala samostatná

Sama Papua Nová Guinea se stala nezávislou teprve v roce 1975, když do té doby patřila pod vládu Austrálie. O rok později získal ostrov Bougainville statut provincie, ale v roce 1988 zde vypukly boje mezi místními obyvateli a vládní armádou, které trvaly plných deset let. Součástí mírové dohody bylo také zřízení autonomní vlády Bougainville a příslib referenda, které se uskutečnilo až nyní.

Výsledek je důvěryhodný

Vláda státu Papua Nová Guinea výsledek referenda uznala jako důvěryhodný, ale ponechala si čas na jeho „vstřebání“. Podle jejích představitelů se jedná o přesvědčivější výsledek, než jaký byl očekáván, což neumožňuje plánované mnohaleté odkládání definitivního rozhodnutí, které musí učinit papuiský národní parlament. Panují ale obavy, aby se případ Bougainville nestal precedentem i pro ostatní části státu. 

Objeví se nový stát? 

Vznikne tedy skutečně zanedlouho nový nezávislý stát, nebo bude výsledek referenda raději zapomenut? To se svět teprve dozví. Každopádně už po vyhlášení výsledků referenda prohlásil John Momis, prezident této v současné době stále ještě autonomní oblasti, že se místní obyvatelé alespoň psychologicky cítí osvobozeni.