Pokud pekárna Penam nevrátí neoprávněnou dotaci na toustový chléb, každý Čech přispěje Babišovi 10 korun

Leo Steiner dlouhodobě kritizuje systém rozdělování evropských peněz
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Premiér Andrej Babiš dostal špatnou zprávu, kterou ovšem mohl čekat. Evropská Unie neproplatí Česku dotace pro Agrofert, konkrétně za inovace pro pekárnu Penam. O inovacích totiž nemůže být řeč. Věc má velký háček v tom, že Penam už peníze už dostal. Je otázkou, zda bude stát pod vedením „beneficienta“ Babiše neoprávněnou dotaci od pekárny vymáhat zpět. Jaké možnosti vidí odborník na dotace Mgr. Leo Steiner?

Stanovisko Evropské komise je finální, jak napsal server Českého rozhlasu. Evropští auditoři potvrdili svoje závěry z konce prosince loňského roku ohledně auditu střetu zájmů premiéra Babiše a dotaci s konečnou platností neproplatí.

„Problém je, že Babiš stojí na obou stranách. Agrofert pobírá dotace a premiér má vliv na jejich přidělování přes ministry, které dosadil do vlády,“ vysvětluje Leo Steiner, který v roce 2019 působil ve funkci náměstka Státního fondu životního prostředí. Tam skončil ve chvíli, kdy proti němu chtěl SFŽP zahájit kárné řízení kvůli tomu, že médiím poskytl informace o pozastavení dotace pro společnost Agrofert.

Na co byla dotace 100 miliónů korun?   

Na zelené louce kousek za Prahou postavil Agrofert pekárnu „Zelená louka“. Ta požádala o dotaci pro výrobu chutného toastového chleba bez konzervantů a byla financována z dotace na inovaci. A jak Agrofert vysvětluje, že jde o linku s výraznými inovačními prvky? „Inovace spočívá v uvedení tří zcela nových produktů na trh bez konzervačních látek a se sníženým obsahem soli.“

Dotace prošla těsně už výběrem na MPO, nicméně prošla. Brusel nasadil své auditory a ti zjistili, že pekárna použila už existující technologii z německé sesterské společnosti Lieken AG. Projekt tak označila za nezpůsobilý. Jak uvedl Český rozhlas, experti komise nevidí v redukci soli v již etablovaném produktu natolik významné vylepšení, aby to bylo považováno za inovaci.

Dostálová, Havlíček a kouřová clona

Jeden vstává dřív, než jde spát, druhá se vyjadřuje k dotaci, ačkoliv není v její kompetenci. „Dotace vznikla z titulu vydaném MPO (Ministerstvo obchodu a průmyslu ČR) a právě toto jediné ministerstvo může dotaci od Penamu vymáhat zpět,“ doplňuje Steiner. Ovšem otázka zní - bude?

Šéf resortu Karel Havlíček se zatím vyjádřil ke způsobu zkoumání EK a prohlásil ho za příliš formalistický. Podle něj se „nepotkává s mezinárodními auditními standardy“. Dostálová vypouští kouřovou clonu a dává na dané téma rozhovory, ale ve vztahu k této dotaci nehraje její ministerstvo žádnou roli kromě metodické. Vše je v kompetenci MPO. Takže Havlíčka, který mlčí a je zavázán premiérovi, protože ho dosadil a drží ve funkci.

Běžný postup a co se asi stane v této kauze?

Neoprávněné dotace se běžně vymáhají zpět. „Kdo dotaci vyhlásí, ji v případě pochybení také vymáhá zpět na příjemci. Pokud ten nesouhlasí, podá věc k soudu k přezkumu,“ dodal Leo Steiner. V posledních letech pomáhá s vymožením finanční úřad, protože to dobře umí. Vše logické a správné.

V tomto případě by tedy mělo Havlíčkovo MPO vymáhat zpět dotaci od příjemce Agrofertu, možná prostřednictvím finančního úřadů pod ministryní Schillerovou. Tedy zjednodušeně lidé dosazení do jejich funkcí Andrejem Babišem mají vymáhat peníze právě po „jeho“ firmě. A o loajalitě této dvojice ministrů nemůže být pochyb.

Kde není soudce, není ani žalobce. Takže nejspíš každý přispějeme, protože se nejspíš nestane nic.

KAM DÁL: Nesmysly spojené s očkováním ohrožují celou populaci. Autismus ani druhá hlava opravdu nehrozí.