Předvánoční dárek pro armádu: osm nových moderních rušiček

Můžeme se jen domnívat, jaké poměry panují v dnešní armádě...
 

Blíží se Vánoce a jednoho užitečného dárku se dočkala také armáda. Podle nyní již uzavřené smlouvy dostane nové rušičky, které jejím příslušníkům pomohou v elektronickém boji s případným nepřítelem. Využívat je budou pozemní i vzdušné síly.

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup mobilních prostředků k vedení elektronického boje na podvozku Tatra 815-7 8x8.

Pro pozemní i vzdušné síly

Zařízení bude určeno k bojové podpoře pozemních i vzdušných sil armády a jeho cena přesáhne 1,45 miliardy korun. Rušiče STARKOM armádě dodá státní podnik Vojenský výzkumný ústav, prozradil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Ve výzbroji zařízení nahradí zastaralé systémy Moruš (modulová stavebnice rušičů).

Elektronický boj je dnes běžný

„Armáda dostane prostředek k vedení elektronického boje. Náměstek Filip Říha dnes podepsal s ředitelem Vojenského výzkumného ústavu Pavlem Čudou smlouvu na pořízení osmi kusů sofistikovaných mobilních rušičů STARKOM, které budou na podvozkové platformě Tatra,“ uvedlo ministerstvo obrany na twitteru.

Klamavé zprávy

Již před časem byla veřejnost informována, že úkolem rušiček je ochromit rádiové spoje potenciálního protivníka. Je možné se s jejich pomocí nabourat i do komunikace a vysílat klamavé zprávy. Velitelé tak mohou například ztratit přehled o pozici svých vojáků v terénu. Cena rušičů byla původně odhadována na 960 milionů korun, zvedla ji ale dodávka částí zařízení od dalších společností.

Klíčová slova: