Kontroverzní blahopřání Babiše juniora otci vyvolává vášně i mnoho otázek. Takhle rozdělené snad Česko ještě nebylo

Andrej Babiš junior v roli kontroverzního hybatele předvolební náladou v Česku
 

Andrej Babiš junior dokázal během několika hodin rozdělit Česko na dvě skupiny. Jeho nečekaná návštěva na zahájení ostré fáze předvolební kampaně hnutí ANO 2011 v Ústí nad Labem vyvolala na jedné straně vlnu podpory a solidarity, na druhé hodně divoké vášně. Syn premiéra tvrdí, že svou účast na akci neplánoval. Moment, kdy prošel davem novinářů a svému otci předal jako dárek k narozeninám informaci, že je zcela zdráv, považuje za dílo náhody. Obhájci vládnutí ministerského předsedy na hry osudu nevěří a tvrdí, že se junior spolčil s Kalouskem a opozicí a výstupem pouze posvětil svou lékařskou diagnózu. 

Kolem staršího syna premiéra Babiše probíhalo v posledních dvou měsících nenápadné kumulování síly, která naplno udeřila na terase ústecké zámecké restaurace Větruše. Andrej junior si jel údajně do severočeského města pro lékařský posudek zrovna v den, kdy tam jeho otec se špičkami hnutí ANO 2011 zahajoval předvolební kampaň. Na cestě jej doprovázel dokumentarista Vít Klusák a po návštěvě psychologa ho zcela neplánovaně odvezl poobědvat na právě zmíněný zámeček. Až tam prý zjistili, že se ocitli jen pár metrů od Andrejova otce.

Během dvou minut už stáli oba Babišové tváří v tvář a odehrál se nejbizarnější rozhovor v dějinách veřejných debat rodičů s dětmi. Zdá se vám předložený příběh uvěřitelný, nebo na vesmírné síly osudu příliš nevěříte? 

Byl to plán? 

Andrej Babiš junior se po návratu do Čech snaží prokázat, že je zdráv. Mají to dokázat dva nezávislé posudky, které z něj mají sejmout diagnózu schizofrenie. Tu mu před třemi lety stanovila MUDr. Protopopová za přispění svého šéfa MUDr. Cyrila Höschla. Oba dopadly v jeho prospěch. Tuto radostnou zprávu sdělil také svému otci, toho času premiérovi ČR, v den jeho 67. narozenin u příležitosti důležité předvolební akce. Ve chvíli, kdy evidentně zaskočenému Babišovi říkal junior nervózním hlasem naučené fráze, to mohlo nejen na přítomné působit jako naplánovaný akt. Jenomže o pár hodin později se celé Česko dozvědělo, že šlo o zcela spontánní akci, která přišla pro juniora jako nečekaná možnost projevit své emoce a říci do očí otci vše, co mu na srdci leží. Je to pravda? 

Ach, ty náhody

Tuto verzi potvrzuje juniorův doprovod, režisér Vít Klusák, který ohledně své účasti vypověděl vše v rozhovoru pro iRozhlas.cz. Důrazně popřel, že by s premiérovým synem točil dokument, a odmítl, že byla celá akce jakkoli připravená. Celý nápad vznikl asi 120 vteřin před tím, než Andrej na svého otce promluvil. Tak se to prostě seběhlo. Nebyl ani moc čas dumat nad tím, co je čí nápad. Andrej tam šel a já jsem byl požádán, abych to zaznamenal,“ sdělil Klusák a doplnil: „Byla to naprostá náhoda. Ten, kdo by to chtěl zpochybňovat, ať si uvědomí, že bych neměl nejmenší problém říct, že jsme se s Andrejem dohodli, že přepadneme jeho otce a že jsme tím něco sledovali, ale my jsme se šli skutečně najíst...“ Neměla by ovšem zapadnout informace, že Vít Klusák je v určitém "rodinném propojení" s poradcem premiéra Babiše Marka Prchala. Žije totiž ve vztahu se sestrou Prchalovy manželky.

Na stranu juniora a k jeho verzi se přiklání například starosta Řeporyjí Pavel Novotný, který tweetnul: „Považuji se za přítele Víta Klusáka i AB juniora. Prvního znám 10, druhého rok a půl. Jsem veřejný činitel. Snažím se nelhat. Vítek s Andrejem tam fakt byli na obědě. Nikdo netočil žádný dokument. Sám jsem pro podobnou příležitost vyráběl ABjr. tričko. Neměl ho. Byla to náhoda.“

Své k tomu sdělil také Marián Jurečka: Otec se setká se synem a musí stát za ochrankou? Je mi smutno, že k takové situaci dojde, to je něco, co žádný rodič nemůže přejít jen tak, krev není voda a setkání s dětmi má vypadat úplně jinak.“ 

Premiér Babiš cítí manipulaci

Náhodné setkání naopak zpochybňují příznivci premiéra, a to velmi hlasitě. Jejich fabulace o tom, že juniora "pase" Kalousek, že je placen určitými médii, aby dělal "bordel" a je zneužíván opozicí, protože je vážně nemocen, neberou konce. Na stranu svého šéfa se přidal dvojministr Karel Havlíček, který k incidentu řekl: „Ten, kdo dodnes pochyboval, jestli je syn v pořádku, dnes nepochybuje. Vím přesně, o čem je řeč, měl jsem stejný případ v rodině.“ Šíp do pranice vystřelil přes twitter i mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Stačilo mu k tomu jedno z přikázání: „4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi.“ 

A sám Andrej Babiš o několik hodin později k události pro TV Nova uvedl: „Mám o mého syna velký strach. Mám strach o jeho zdraví. Je manipulován skupinou lidí, kteří ho zneužívají k politickému boji proti mně.“ Tímto prohlášením samozřejmě ještě umocnil debaty na téma, že je junior ke svým aktivitám pobízen jeho politickými oponenty a není k nim veden osobními pocity, emocemi a vlastním rozumem. 

Nezvratná fakta

Obě strany mohou mít ve svých tvrzeních naprostou pravdu, anebo se mohou zcela mýlit. Pro ty, kteří hájí juniora, mohou hrát ve prospěch nezávislé lékařské posudky. Ty ovšem může druhá strana vždy zpochybňovat a bude velmi těžké jasně prokázat, že je premiérův syn zcela zdráv. Jeho výstup na zmíněné akci lze totiž intepretovat jako emočně rozpolcený, ovlivněný nervozitou ze setkání s otcem, nerozhodností, v jakém jazyce vlastně hovořit, a potřebou sdělit mu v rychlosti vše, co jej tíží. To vše za účasti médií a také bodyguardů, kteří mu cestu k otci zahradili svými těly. 

Ten, kdo věří ve stanovenou diagnózu schizofrenie, mohl veřejný projev juniora vnímat spíše jako zmatený, nejistý, nedávající příliš smysl už proto, že motal češtinu se slovenštinou, a ve snaze říci vše se zadrhával a používal nesrozumitelný slovosled. Chce-li někdo vymýšlet fabulace, pak mu stačí využít jasná fakta:

  • Junior je v kontaktu s Miroslavem Kalouskem, premiérovým velkým politickým oponentem.
  • Junior komunikuje s médii, která rozhodně nejsou spřátelená s premiérem.
  • Junior se obklopuje lidmi, kteří veřejně vystupují proti současné vládě ČR.
  • Junior má - ač ne zcela přímou - podporu opozičních politiků. 

Ve výhodě při určení "pravdy" jsou tedy spíše příznivci premiéra Andreje Babiše, který se k synovu osobnímu projevu dobrovolně vracet nebude. Spekulace nechá v kuloárech a debatách na sociálních sítích. Hozená rukavice totiž stále leží na straně juniora a prozatím ji nezvedl zdaleka tak přesvědčivě, aby s ní mohl otci definitivně odmávat konec. 

KAM DÁL: Babiš junior se chce očistit. Proč policie nekoná a premiér synova prohlášení ignoruje? Chystá se plán na jeho další zmizení?