Jana (33): Chtěla jsem otěhotnět za každou cenu. Kvůli bolesti jsem si nemohla učesat vlasy ani dojít na záchod

Vytouženého miminka se nakonec dočkala, cesta ale byla hodně trnitá
 

Janě (33) z Pelhřimova se revmatoidní artritida projevila před pěti lety, když s manželem plánovali založit rodinu. Pokusy o početí nebyly úspěšné, její tělo se pak zřejmě nebylo schopné vypořádat s hormony, které začala dostávat. Tento příběh však má naštěstí šťastný konec.

Po počátečních neúspěších o početí miminka podstoupili asistovanou reprodukci. „Moje tělo nebylo pravděpodobně zvyklé na vysoké dávky hormonů a po prvním nezdařeném pokusu o umělé oplodnění se mi spustila revmatoidní artritida,“ popisuje Jana.

Poslední pokus na miminko

Začaly jí otékat prsty a do dvou týdnů nemoc zasáhla všechny klouby v těle od kotníků až po ramena. „Přestala jsem chodit a kvůli bolesti jsem nezvládala ani česání vlasů nebo oblékání svetru. Dokonce i dojít na toaletu jsem mohla jen s pomocí manžela,“ vzpomíná na těžké chvíle Jana, která pracuje v online marketingu. Ihned navštívila svou praktickou lékařku, která ji odeslala k odbornému vyšetření na revmatologii.

Revma zatím ale specialisté mohli léčit pouze částečně, protože se Jana nechtěla vzdát šance na vytoužené dítě. „V té době neexistovaly léky na potlačení imunity, které bych mohla užívat v těhotenství. S manželem jsme ale chtěli využít poslední pokus otěhotnět pomocí zmraženého embrya,“ vysvětluje Jana, která proto zvolila pouze léčbu kortikoidy.

Léky zafungovaly okamžitě

Pokus o početí miminka byl naštěstí úspěšný a Janě se narodil syn Ondřej. Ihned po porodu jí lékaři předepsali léky na potlačení imunity, které ale nezafungovaly podle očekávání, a Janiny potíže se stále zhoršovaly. Dostala proto možnost zúčastnit se studie biologické léčby.

„Hned po první dávce jsem zaznamenala obrovské zlepšení, mohla jsem sportovat, a především se starat o syna. Navíc jsem vysadila kortikoidy,“ říká Jana. Revmatoidní artritida se čas od času znovu ozve, především když je Jana dlouhodobě unavená nebo vystavená většímu stresu. Nemoc jí trvale poškodila klouby a spustila artrózu, i přesto se ale nevzdává. Hlídá si stravu, pravidelně cvičí s fyzioterapeutem a snaží se mít revmatoidní artritidu pod kontrolou. „Člověk musí bojovat, aby bezbolestné období trvalo co nejdéle,“ říká odhodlaně Jana.

KAM DÁL: Helena (74): Nemohla jsem vyjít schody, srdce mi vynechávalo i na 16 sekund. Lékaři zjistili problém, který může mít každý.

Klíčová slova: