Poutní místo s hlubokou historií. Stará Boleslav nabízí hned několik zajímavostí

Historické jádro Staré Boleslavi je kulturní památkou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud jste fanoušky dlouhých procházek, Stará Boleslav je ideálním cílem vašeho víkendového výletu. Poutní cesta z Prahy do Staré Boleslavi má hlubokou historii. Pravidelně zde putoval i patron České země svatý Václav. Pojďte po stopách svatého Václava, až k místu jeho posledního vydechnutí. 

Stará Boleslav je dnes oficiálně souměstím společně s Brandýsem nad Labem. Její historický význam je nehledně na přilehlého souseda jeden z největších v Čechách. Centrum Staré Boleslavi je od roku 1992 městskou památkovou zónou a místo blízko soutoku Labe a Jizery nesmí chybět na seznamu víkendových výletů. 

Městská brána je pozůstatkem středověkého opevnění z počátku 10., resp. 2. poloviny 14. století.

Pojďme pěšky!

Výlet do Staré Boleslavi má jedno velké lákadlo. Pokud jste fanoušci rekreační chůze a dlouhých procházek, vyzkoušejte starou poutní cestu, která má svoje historické kořeny už v 10. století. Stará Boleslav byla dříve sídlem přemyslovského hradiště, kam často putoval sám svatý Václav. Pro pomyslný start cesty musíte do Prahy na Těšnov, kde se následně vydáte směrem k Vltavě přes Karlín až do Libně. 

Poutní cesta vás následně zavede k nejstarší památce městské části Prosek, kterou je kostel sv. Václava. Zde poutníci dostali požehnání a pokračovali přes cestu po obchodní zemské stezce na Kbely, Vinoř, Podolanku, Dřevčice, Vrábí a Brandýs nad Labem. Připravte se na chůzi z Prahy, dlouhou přes třicet kilometrů. Tradiční pouť vychází každoročně z katedrály sv. Víta 28. září. 

Nejen svatováclavská poutní cesta

Stará Boleslav svým historickým významem neláká pozornost pouze jednou poutní cestou na počest svatého Václava. Další významnou poutí je tzv. Mariánská poutní cesta - Svatá cesta. 

Cílem cesty je obraz (kovový reliéf) Palladium země české. Čeští katolíci obrazu přisuzují ochranou moc nad českými zeměmi. Ten je uschován na hlavním oltáři kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Výchozím místem je každoročně 15. srpna katedrála sv. Víta. Celá cesta byla původně lemována 44 kaplemi, z nichž jen několik zůstalo zachováno. 

Via Sancta neboli Via Maria - Svatá cesta byla vystavěna v letech 1674–1680. Původně 44 výklenkových kaplí bylo rozděleno vždy na přibližnou vzdálenost, jako je délka Karlova mostu. 

Místo posledního vydechnutí svatého Václava

Odměnou po dlouhé pouti do Staré Boleslavi je hned několik pamětihodností, které svým významem patří do výkladní skříně české kultury. Románská bazilika sv. Václava z roku 1039 je podle tradice místem, kde byl zavražděn svatý Václav a kde bylo jeho tělo na několik let uloženo. Vedle baziliky stojí románský kostel sv. Klementa, kde naleznete nejstarší dochované nástěnné malby v Čechách z 12. století. Dalším významným místem je kostel Nanebevzetí Panny Marie, ve kterém je uloženo Palladium země české. 

Ať už se do Staré Boleslavi vydáte pěšky, nebo automobilem, nebudete litovat. Významné místo české historie vás odmění velkým počtem historických památek, které vás okouzlí svojí unikátní atmosférou. Neváhejte a pojďte po stopách sv. Václava. 

Klíčová slova: