Hokejový génius Ivan Hlinka. Předčasně zemřelý šéf naganského zázraku chybí dodnes

Ivan Hlinka by dnes slavil 71 let
 

Dnes by oslavil 71 let. Slavný hokejista a ještě slavnější reprezentační trenér Ivan Hlinka zemřel tragicky a předčasně při autohavárii. Osudný mu byl golfový koníček a rychle jedoucí avia, které vjel do cesty. Byť je to už 17 let od osudného okamžiku na cestě z Litvínova do Karlových Varů, slavný “Šéf”, jak mu bylo přezdíváno, stále českému hokeji chybí… 

Ivan Hlinka byl významný československý hokejista, který si udělal jméno i v zahraničí, když se nakonec dostal také do NHL a následně dohrával kariéru ve Švýcarsku. Jeho aktivní kariéra na kluzišti je přirozeně nejvíce spjata s hokejovým Litvínovem. Držitel tří zlatých a několika stříbrných medailí z mistrovství světa následně korunoval také v pozici trenéra reprezentace. Největší úspěch je samozřejmě spojený s rokem 1998, kdy Česká republika vyhrála tzv. turnaj století. 

Hokej na prvním místě

O tom, že to byla ikona, se shodne každý, kdo kdy držel hokejku v ruce a měl tu čest ho poznat osobně. Vychoval silnou generaci, která byla velmi úspěšná v NHL a tuto formu si přenesli i do hokejové reprezentace. Zároveň to byl velmi svérázný člověk. K tvrdému slovu neměl daleko. O tom, že byl bohémem na kluzišti, vypovídá také jeho malířský koníček či nejedna cigareta. 

Legendární Hlinka také dostal v roce 1999 medaili Za zásluhy III. stupně. V roce 2000 se dostal také jako první evropský trenér do NHL, kde trénoval tehdy početnou českou kolonii v Pittsburghu Penguins. Angažmá se však nezdařilo a po neúspěšné olympiádě v Salt lake City se uklidil do ruského Omsku. 

Nešťastná nehoda

Potřetí se na post reprezentačního trenéra vrátil v roce 2004 před Světovým pohárem, který měl být vrcholem pro mnoho hráčů úspěšné hokejové generace. Stala se však nepředpokládaná tragédie. Ivan Hlinka na cestě z Litvínova do Karlových Varů, kde si chtěl užívat oblíbeného rekreačního golfu, zemřel v důsledku autonehody. 

Do jeho superbu čelně narazila avia a oba řidiči se ocitli mimo své automobily. Hlinka byl pravděpodobně nepřipoután, což možná způsobilo smrtelná zranění. Hokej tak přišel o jednu z největších osobností, která v našem hokejovém rybníčku chybí dodnes. 

KAM DÁL: Záhadná smrt kmotra Mrázka. Po patnácti letech je pachatel stále neznámý