Záhadná smrt kmotra Mrázka. Po patnácti letech je pachatel stále neznámý

Kmotr Mrázek by zastřelen před 15 lety
 

František Mrázek byl bezpochyby jedním z největších mafiánských gaunerů v divokých devadesátých letech. Šéf podsvětí se pochopitelně dostal do konfliktu s dalšími, kterým buď stál v cestě, nebo je držel pod krkem. Přesně před patnácti lety byl zastřelen nájemným vrahem a dodnes se vůbec netuší, kdo v tom mohl mít prsty. Podezřelých ale existuje mnoho…

O Františku Mrázkovi bylo napsáno mnoho článků, knih a natočen byl podle jeho osudu také celovečerní film. Jedná se totiž o symbol doby, kdy se z veksláků stávali v novém režimu velcí podnikatelé, jejichž příjmy rozhodně nepocházely z legální činnosti. Vydírání, podvody, půjčky, násilí a také vraždy. Tohle všechno bychom našli v portfoliu českého kmotra, který byl zastřelen 25. ledna 2006 na parkovišti před svým sídlem. Co je známo o konci hlavní figury tehdejšího českého podsvětí? 

Rána přímo do srdce

Že se jednalo o výstřel profesionála, není sebemenších pochyb. Ostatně tuto skutečnost uznala i policie. František Mrázek byl zabit jediným výstřelem z odstřelovací pušky a vrah měl opravdu dobrou mušku. Trefil se totiž skrze kapsu v kabátu, kde měl Mrázek vloženou nemalou částku hotovosti, přímo do srdce. 

Navíc podle spekulací použil speciální náboj, který má při dosažení cíle způsobit co největší škody. Existuje dokonce teorie, že byl zastřelen ledovou kulkou, která v těle roztála, aby nebylo možné vystopovat balistické informace. 

Kdo to byl? 

Novináři, badatelé, spisovatelé a policisté spekulují a někteří dokonce tvrdí, že na nejvyšších místech se moc dobře ví, kdo vlastně Františka Mrázka nechal zastřelit. O tom, že úkolu vraždy se zhostil profesionál, který po sobě nezanechal žádnou stopu, je velmi pravděpodobné. Paradoxně jeho jméno není ani tak důležité jako fakt, že by mohl být odpovědí na otázku, kdo si vraždu objednal. Lidí, kteří měli na Františka Mrázka políčeno, je totiž velmi dlouhá řada. 

Mrázek vlastnil neuvěřitelný a špinavý archiv informací na podnikatele, politiky, vlivné postavy v podsvětí. Díky tomu si budoval svoji silnou pozici, ale zároveň se dostával čím dál víc na odstřel. Stál za vraždou jeho obchodní partner Tomáš Pitr? Nebo zopakoval pokus vraždy Radovan Krejčíř, kterému se to pravděpodobně nepovedlo v roce 2002. 

Odpověď by mohla společnost opravdu šokovat. Možná i proto je jméno člověka, který si objednal vraždu Františka Mrázka, stále neznámé… 

KAM DÁL: Blaničtí rytíři s písničkou v ústech. Vzpoura proti vládě, z které jde opravdový strach