Proč jsou ty šaty tak důležité? Kde je měla Marylin Monroe naposledy a co způsobily

Marilyn Monroe je dodnes ikonou
  |   zajímavost

Ačkoliv to bude v srpnu 60 let, kdy Marilyn Monroe tragicky skonala, ikonou je dodnes. Když vynesla Kim Kardashian na Met gala její slavné šaty, nejspíš netušila, že tím způsobí mnohem větší poprask, než by si přála. Ať se snažila, jak se snažila, šaty jí zřejmě byly malé. Proč jsou ale vlastně tak důležité?

Šaty, které jsou dnes ještě o chlup slavnější, než tomu bylo před pár týdny, si nechala ušít Marilyn na zvláštní příležitost. Zazpívala v nich v newyorské hale Madison Square Garden Johnu F. Kennedymu „Happy Birthday, Mr. President“. Dnes jim chybí flitry a některé krystaly visí na jediném vláknu, zadní zapínaní je také natržené. 

V době vystoupení byla Marilyn na vrcholu své kariéry. Byla krásná, mladá a úspěšná. Nabídky se jí jen hrnuly, a to na ty nejlepší role. Nic jí nechybělo. Možná jen trochu toho štěstí v lásce. O ní se říká, že je promiskuitní a Kennedy je známý proutník. Zdá se snad nemožné, že by ty dva někdo udržel od sebe. Pravdou je, že se dodnes spekuluje o tom, zda to byly klepy či nikoliv. Už vyšlo najevo mnoho důkazů, které jejich vztah potvrzují, aby se vždy našel někdo další, kdo jej vyvrátí. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený The Marilyn Monroe Collection (@marilynmonroecollection)

Jak blízký vztah Marilyn a prezident měli?

Když v květnu 1962 ohrožovaly Bílý dům fámy o románku prezidenta se slavnou herečkou, byla to jen předzvěst toho, co všechno se bude dít. Právě vystoupení v těchto šatech společně s přáním k narozeninám zavdalo pochybnosti, že prezident není tak úplně věrný muž a manžel. 

Ten přitom spoléhal na to, že média jeho neposkvrněnou pověst nepošpiní. Byť se nejednalo o mediální smršť, střípky, které se ve společenských rubrikách objevovaly, byly více než evidentní. Marilyn byla tou dobou proslulá promiskuitou a Kennedy si dobře uvědomoval, co mu hrozí. V roce 1962 byla hollywoodská kráska nalezena mrtvá, mluví se o předávkování, ačkoliv je její smrt už navždy předmětem mnoha konspirací.

V červenci 2021 vyšla v Americe kniha Mika Rothmillera Bombshell, která přinesla důkazy o tom, že Marylin zabil Bobby Kennedy, který v šedesátých letech působil jako ministr spravedlnosti. Populární celebritku měl otrávit, aby ochránil a zachoval čest rodiny.

Byly tyto šaty začátek?

Rothmiller přišel se svědectvím až teď, protože většina vyšetřovatelů už nežije, a tak má menší obavy než v době bouřlivého vyšetřování. On sám byl tehdy nejmladším detektivem na městském oddělení a pracoval v archivu, kde byly uloženy statisíce záznamů. Tvrdí také, že policie měla hereččin deník, který potvrzoval, že měla poměr jak s Johnem, tak Bobbym. 

Právě tak tyto šaty, které Marilyn vynesla na ostře sledovanou narozeninovou oslavu prezidenta, zavdaly pochybnosti, že s prezidentem Kennedym má nějaké ty pletky. Mediální hon byl potom jeden z možných důvodů její smrti. Chtěla dynastie Kennedyů zachovat svou čest a obětovala její život? 

Zdroj: usatoday.com, nbcnews.com

KAM DÁL: Útok na obraz Mony Lisy: Moderátor Leoš Mareš byl v té době v Louvru. Proč jste ji lépe nehlídal, smějí se fanoušci

Klíčová slova: