Hradozámecká noc v Nelahozevsi byla zábavná pro děti i dospělé

Zámecká noc začala v 18 hodin, kdy ještě bylo světlo
Zobrazit fotogalerii (15)
 

Prázdniny skončily. Hradozámecká noc byla jednou z posledních akcí, které si mohly děti před novým školním rokem užít a zabavit se. V Nelahozevsi se jim to 29. srpna skutečně splnilo. Přidali se k nim i dospělí, kteří zrovna nedegustovali roudnické víno nebo nebyli na prohlídce.

Tento text je pojat jako reportáž z pohledu redaktorky.

Tentokrát jsem tu nebyla primárně jako redaktorka, ale především jako pomocnice u dětských aktivit...

Na zámek Nelahozeves jsem dorazila s předstihem. Potkávám tu nejen stálé průvodce, ale i další pomocníky, jejichž jména je nad mé síly si tak rychle zapamatovat.

Zbytek návštěvníků z klasických odpoledních prohlídek se pomalu odebírá k domovu. Když se za posledními zavře hlavní brána, probíhají tu ještě poslední přípravy, než celá noční akce vypukne.

Kulaté stoly se židlemi, nezapálené svíčky na stolech, lucerny i dětské hry, které budu mít na starost zhruba 6 hodin hlídat, už při mém příchodu v 16 hodin stály na svých místech.

Hradozámecká noc je celorepubliková akce NPÚ, které se letos, kdy probíhal její 6. ročník, účastnilo na 80 památek.
Na ČtiDoma.cz jsme přinesli přehled středočeských památek, které se jí letos účastnily. Mezi nimi byl počtvrté zámek Nelahozeves.

 

Děti bavilo házení... míčky i kroužky

 

Mým úkolem kromě hlídání her bylo dětem například vysvětlit, jak se co hraje. Ale naprostá většina malých hráčů si poradila bez mé asistence. Nakonec jsem se spíše snažila některé z nich trošku krotit, aby nedošly k úhoně hry nebo dokonce oni sami...

Ovšem uhlídat skupinky hravých dětí na šesti stanovištích se mi 100% nepodařilo. To bych se musela nejméně roztrojit...

Děti bavilo házet míčky do drakovy tlamy
Dřevěný drak ještě předtím, než mu střelci amputovali obě nohy

Třeba drak, na kterého se házelo míčky, přišel o obě chodidla. Aby ne, když děti při házení používají sílu a on sám je vyrobený ze slabého dřeva. Odnesly to i dva dřevěné kordy, na které se házelo kroužky. (Ještě, že existuje lepidlo!)

Kroužky a kordy

Děti naštěstí zůstaly všechny celé a rodiče tu žádné z nich nezapomněli :-)

Taky jsem si musela hrát na přísnou paní a vzít jedenapůlročnímu batoleti z ruky barevné balonky, které se mu zalíbily natolik, že si je odneslo na druhou půlku nádvoří. Moc se mu to nezamlouvalo, ale vyhrála jsem s pomocí jeho maminky.

Mnozí dospěláci (své či svěřené) ratolesti samozřejmě svědomitě hlídali, čímž mi obrovsky usnadnili práci. Někteří z nich si s dětmi dokonce spontánně hráli a vypadalo to, jako by se i oni vrátili alespoň na chvíli do bezstarostného období dětství.

 

Víno při svíčkách a měsíc v úplňku

 

Víno nalévaly průvodkyně v krojích

Své poslání každopádně dětské hry pod zámeckými arkádami splnily! Zejména školáci se spolehlivě zabavili na celý večer sami a jejich rodiče si mohli v klidu posedět u sklenky roudnického vína, které se tu degustovalo opravdu ve velkém. Ochutnávky jim podávali usměvaví průvodci v lidových krojích.

 

Děti mohly kromě her na nádvoří ještě navštívit pohádkovou výpravu do zámecké zahrady, kde se potkali například Dobrého ducha, Ovčí babičku či Zloducha, od nichž dostaly jednotlivé úkoly, aby mohly získat zlatý hrozen.

Všichni návštěvníci samozřejmě měli také možnost po rezervaci absolvovat prohlídku zámku s průvodcem v dobovém kostýmu nebo si poslechnout koncert klasické hudby v Rytířském sále.

 

Když se začalo stmívat, zapálily se svíčky. Jak dělané pro romantiky!

Když se začalo stmívat, zapálily se svíce na stolech a lucerny, což dodalo nelahozeveskému zámku zejména v noci za úplňku jedinečnou atmosféru. Čas začal neúprosně ubíhat.

S přibývajícími hodinami se nádvoří začalo postupně vylidňovat a o půlnoci 4. Hradozámecká noc na zámku v Nelahozevsi skončila.

 

I vylidněné nádvoří mělo svoje kouzlo

 

Spokojenost na všech stranách

 

Kladný názor na průběh celé akce mají nejen návštěvníci, ale i manažerka Zdeňka Niklová: „Letošní Hradozámecká noc se vydařila, atmosféra byla velmi příjemná. Počasí nám přálo, a tak si mohli návštěvníci například posedět na nádvoří u vínečka a zazpívat si s cimbálovou muzikou.“ 

Cimbálovka se návštěvníkům líbila

Návštěvníci, s nimiž jsem se dala do řeči, si pochvalovali nejen příjemnou atmosféru, ale i přístup průvodců.

„Bylo to výborný! Opravdu to bylo lepší, než loni. Zámecká noc je lepší se stoly. Ještě je tu ta cimbálovka venku! I atrakce pro děti jsou líp udělané, protože loni tu byly asi dvě uprostřed. Bylo to chaotické a děti se pletly mezi sebou. Loni to bylo takový smutný," myslí si paní Jitka z nedalekých Veltrus, která Hradozámeckou noc navštívila letos podruhé i se 7letými dětmi. Ze zámku poté šli domů pěšky, takže si Hradozámeckou noc spojili ještě s "bojovkou".

I paní Božena, která přijela s manželem z Prahy, si pochvalovala noční atmosféru: „Ty svíčky jsou super, ty ochutnávky vína se k tomu hodí. Je to tu příjemný."

 

Takto vypadala Hradozámecká noc v minulých letech

Nádvoří zámku
Zobrazit fotogalerii (7)

A co se na zámku chystá do konce roku?
Nejen na to jsem se ptala paní Zdeňky Niklové.

 

  • Kdo vymýšlí program těchto zámeckých akcí?
    Na vytvoření programu se podílí celý tým zámku Nelahozeves.
     
    Nejbližší akce je Zámecké dýňování
  • Jak dlouho trvají přípravy na takovou událost?
    Přípravy na veškeré akce pro veřejnost probíhají v průběhu celého roku. Od nápadu přes prozkoumání možností až po realizaci. Vlastní přípravy pak několik dní před akcí.
     
  • Na jaké akce se letos ještě můžeme k Vám zajít podívat?
    ​V letošním roce ještě připravujeme Zámecké dýňování, které bude 10. října, a Adventní slavnosti. Ty se konají o víkendu 21. a 22. listopadu.

 

Redaktorka se již účastnila loni jako strašidlo Zámeckého dýňování