Nevíte si rady, jak naučit děti jíst zdravě? Poradíme vám, jak na to

Když se budete řídit určitými pravidly i vaše děti se naučí jíst zdravě
 

Ema nemá ráda polévky, kde je zelenina. Jonáš nejí žádnou zeleninu. Barča jí z ovoce jen banány. Naše děti nejradši mlsají čokoládu. Znáte to také? Nechcete, aby vaše děti byly obézní nebo dokonce nemocní? Přinášíme tipy, jak vaše malé miláčky naučit jíst zdravě.

Naučte děti společnému stolování                                 

V posledních letech z rodinných zvyklostí mizí společné stolování. A to je velká chyba a také škoda. Protože právě u společného stolu můžeme hodně ovlivnit. Pokud totiž děti vidí, že rodiče mají stejný oběd či večeři jako oni, budou to jíst také.

Důležitá je motivace

Dalším důležitým krokem k tomu, aby vaše děti jedly zdravě je motivace. Říkejte jim, že když budou jíst zdravě, budou silní, krásní, chytří – přirovnávejte tato slova k jejich oblíbeným pohádkovým postavám. K dojídání jídel používejte jiná kouzla – například barevné talířky s obrázky nebo jim jídlo poskládejte do nejrůznějších obrazců. Aby děti rády jedly u společného stolu, nechte je prostřít veselými barvami, kupte dětské ubrousky. Když s dětmi jdete nakupovat, zahrajte si hru – například nechte děti vybrat jogurt bez chemických látek či barviv. A konečně pusťte děti do kuchyně, ať vám pomohou, mohou například omýt zeleninu, poskládat ovoce na koláč.

Pravidelnost hraje velkou roli

Stejně jako správná skladba jídelníčku je důležitá i jeho pravidelnost. Děti by měly mít během dne 5 - 6 jídel s odstupem cca 3 hodin. Pokud jedí méně často a nepravidelně (třeba jen 2x denně), nemá tělo v průběhu dne k dispozici dostatek energie a naučí se s ní šetřit - tvoří si zásoby na tzv. „horší časy“. A to je jedna z cest k tloustnutí. Pravidelná strava rozdělená do celého dne je také prevencí přejídání v odpoledních a večerních hodinách.  

Devatero zdravého stravování pro nejmenší

  1. Základem dětského jídelníčku je strava bohatá na celozrnné potraviny, mléčné výrobky, ryby a maso, ovoce a zeleninu.
  2. Mějte na paměti, že děti by měly jíst 5x - 6x denně. Velikost porcí by se měla přizpůsobit jejich růstu, hmotnosti a pohybové aktivitě.
  3. Pozor na sladkosti a další pochutiny. Sacharidy by děti měly přijímat hlavně z cereálií, kvalitních příloh, ovoce a zeleniny.
  4. Dodávejte dětem pravidelně kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží a rybí maso, luštěniny)
  5. Zařaďte dětem do jídelníčku také mléčné výrobky, plnotučné a polotučné.
  6. Upřednostňujte kvalitní rostlinné tuky a oleje před živočišnými tuky.
  7. Sůl a solené potraviny by se měly v dětském jídelníčku vyskytovat minimálně.
  8. Naučte děti správnému pitnému režimu, měly by vypít alespoň 1,5 až 2,5 litry tekutin denně. Vyhýbejte se sladkým nápojům!!!
  9. Buďte tím správným příkladem pro vaše děti VY! A aktivně se zajímejte o to, co jedí mimo domov.

Článek vznikl ve spolupráci s výživovou poradkyní Andreou Pavelkovou