Máme vůbec nějaký soukromý volný čas pro sebe?

 

Čas. Kouzelné slovo, které někdy pomůže, někdy nás dostane do stresu, ale někdy i do problému co s ním. V seznamování, to platí dvojnásob.

Máme vůbec nějaký volný čas? Je to důležitá otázka v seznamování, ale i životě. Pokud totiž volný čas nemáme, je další uvažování celkem zbytečné. Někteří lidé mají tolik práce, že volný čas vůbec nemají. Někdy je to vlivem životních okolností. Často si to však v životě zařídili tak, aby volný čas neměli.

Důvody pro to mohou být různé. Někteří lidé si myslí, že volný čas je něco špatného, až hříšného, a že bychom celý čas života měli věnovat druhým nebo nějaké činnosti. Jiní (a mnohdy jsou to ti stejní) nepřestávajíc pracovat v práci, myslíc na ni i mimo pracovní dobu a úkoly kolem ní spojeni jen proto, aby si nepřipadali neužiteční, bezcenní, a tudíž zaháněli prací ten fakt, že by měli čas volna, a řešit co s ním, když sami nevědí jak. Často tak utíkají před svými životními problémy, které jsou  spojeny se samotou.

Dost často se jistě setkáváme s faktem, že právě tito lidé při možnosti se zapojit do volných aktivit jsou nadšeni pro vše, ale na otázku kdy a v kolik okamžitě reagují větou „To se domluvíme, já ti ještě zavolám…“ a druhý je už předem jist, že dotyčná osoba na poslední chvíli nabídku zamítne s tím, že má práci, že se něco změnilo, nebo přijede návštěva… Zkrátka nechuť něco v zaběhnutém životě jak má, něco měnit.

Ale tento človíček je první, kdo po nějaké akci, setkání, výletu, kde měl čas a možnost se zúčastnit, tak právě on je pln zvědavosti jak bylo, co kdo tam dělal, jaká byla atmosféra, a vždy nakonec odpoví: „Kdybych to věděl, tak jedu taky“. Na otázku jak on trávil volný čas, se dostává odpověď buď práce, nebo nuda doma.

V dnešní době je to dost složité, protože je pravdou, že se pracuje i o víkendech, takže člověk je rád že přijde domů a chuť dělat něco navíc je ta tam. Přesto ale  chce být nad věcí, něco se dozvědět, s někým si popovídat, na chvíli vybočit z toho stereotypu, udělá si v klidu doma dobrou kávu, a usedne… Ano, usedne si k internetu, napojí se na sociální sítě, na seznamky kdo by asi tak byl vhodný a vůbec kdo tam je a jak vypadá… a jsme zas v tom kolotoči.

Však nejčastější závěr debat o volnu je uzavřená kouzelnou větou. Všechno super… ale není na to čas.

Máte vy čas? Jak ho trávíte, co byste doporučili těmto lidem, jak a co by měli změnit, vaše zkušenosti… třeba jim moc pomůžete. Někdy stačí to správné slůvko, tip a je vyhráno.