Automobil versus seznamka

 

Seznamování s partnerem, či koupě nového auta, jaký je v tom rozdíl? Z čeho se těšíme víc? Jaké výhody či nevýhody s nadsázkou vše přináší? Porovnání seznamka a automobil, na první pohled podivné, ale…

Auto versus seznamování. Na první pohled dvě věci, které nemají společného vůbec nic, dokud se nad tím člověk nezamyslí. Musíme to brát samozřejmě s velkou nadsázkou, ale čím více porovnáváme, tím více je shoda. Na toto téma jsme se dostali s přáteli při obědě náhodně, ale slovo dalo slovo, začali jsme přirovnávat, porovnávat, a vězte, téma u stolu bylo hned na světě. A jak nám to šlo.

Kupujeme si vůz. Takže začneme pokukovat po okolí na vhodné vozy, porovnáváme vzhled, tvar, značku, ptáme se známých na jejich tipy, zkušenosti i názory, a pak si sedneme k internetu a koukáme na inzerci, na nabídky vozů a vybíráme. Pak se rozhodneme a jdeme se sblížit s vhodným a vybraným vozem buď do autosalonu, nebo do autobazaru, či přes inzerát.

Chceme se seznámit. Takže opět se rozhlížíme, jak by měl vypadat partner či partnerka pro život, porovnáváme vzhled, tvar těla, ptáme se známých na jejich tipy kde a koho najít, a očkem koukáme do novin na inzerci v seznamování, na internetu, a vybíráme vhodný protějšek. Když se rozhodneme, domluvíme schůzku, jdeme se sblížit s vhodným a vybraným protějškem buď na veřejný prostor, do restaurace, či někam za kulturou.

 

První setkání

 

AUTO - Stojíme u vozu, očima ho kopírujeme, všímáme si detailů, stavu a barvy karoserie, prostoru uvnitř, barvy potahů sedaček, zajímá nás u vozu, který je už nějaký ten rok na světě, rok výroby, jak je staré, zda byl vůz garážovaný nebo byl parkován volně na ulici. No a když se nám líbí, padneme si do oka, zaplatíme, a odjíždíme s ním domů jako nový majitel.

 

PARTNER - Stojíme před partnerem ze seznamky poprvé. Všímáme si detailů, obličeje, barvy vlasů, vzhled a barvu pleti, všímáme si jak je náročný na prostor kolem sebe, zajímá nás věk, zda bydlí v bytě, v domě, či na ubytovně, a když si padneme do oka, jdeme si posedět, zaplatíme útratu, a odjíždíme buď samy opět domů s tím, že z toho něco bude, nebo rovnou k němu a děj se vůle boží.

 

Provoz či společné žití s partnerem

 

AUTO je dobrý sluha. Ale od té doby co si ho pořídíme, už jen do něj lidově říkajíc cpeme koruny horem dolem.  Doplňovat nádrž PHM, pravidelný servis, občas koupě nějakého doplňku, a po zaparkování se ještě ohlédneme jako bychom mu přáli klid. Nemluví nám do toho, když špatně odbočíme. Kde ho zaparkujeme, tam ho najdeme, a je vděčné téma v rozhovorech kde jsme s ním byli, co kde jsme s ním projeli, zažili, a přiznejme si, vzpomeneme si na něj několikrát za den.

 

PARTNER je dobrý přítel, či manžel, ale od té doby co spojíme společnou cestu životem, také vše občas stojí výdaj. Vaření, nákup potraviny, začít o sebe více dbát, občas koupě nějakého dárku či květiny pro druhého, společné akce, atd. Když ho někde na chvíli opustíme, málokdy ho najdeme po návratu na stejném místě, po příchodu domu pusa na uvítanou, mluví nám do toho, když špatně odbočíme jízdou autem, a časem probíráme, kde jsme spolu byli, co jsme spolu zažili a přiznejme si, také si vzpomeneme na něj několikrát za den.

 

 

Takže když začneme tyto věci porovnávat, vyvolá to úsměv, kdo je na tom vlastně lépe v tomto porovnání. Nemluvě o spotřebě PHM a stravy, servisních prohlídek vozu alias zdravotní preventivní prohlídky nás. A jako bonbonek všeho je, že když jsme s vozem spokojeni, zažijeme spousty cest, nenechá nás nikdy ve štychu, nedáme na něj dopustit. Ani když ho prodáme, ani když ho odcizí, nebo už má své za sebou a dojde ke sešrotování. I když si koupíme další vůz, vždy na tu svou motorovou hvězdičku budeme vzpomínat.

 

To je jako ve vztahu. Vždy si z předchozího vztahu bereme něco do dalšího, porovnáváme, srovnáváme, a na to dobré, co jsme kdy prožili s tím, co už vedle nás není, nikdy nezapomeneme. Vždy nám životní situace s novým protějškem či alias vozem tyto chvíle připomenou.

 

Možná jsem vás tímto porovnáním pohoršil, ale berme to doopravdy s nadhledem. Napadá vás další porovnání osobního vozu versus seznamky a vztahu?