Nezdravé potraviny se už ve školních automatech a bufetech neobjeví

Školní bufety a automaty budou dětem nabízet už jen zdravé potraviny
 

Prvního září totiž vstupuje v platnost novela školského zákona omezující prodej nezdravých potravin ve školách.

Na problém nezdravých potravin poukázala jako první před dvěma lety Skutečně zdravá škola a díky podpoře i tlaku médií a veřejnosti se podařilo změnu zákona prosadit.

Na vyhlášku se čeká

Ačkoliv by se ve školách neměly objevit dosud tolerované nezdravé nápoje a potraviny, vyhláška, která by měla jednoznačně říct, jaké potraviny jsou přípustné, se zatím připravuje. “Doufáme, že i přes poměrně krátkou dobu několika měsíců vytvoří ministerstva opravdu srozumitelný a smysluplný předpis. Není jednoduché určit, co je pro děti už nezdravé, proto se kloníme spíše k pozitivní variantě popsání potravin zdravých, a tedy přípustných, ” vysvětluje odborná garantka Skutečně Zdravé školy MUDr. Hana Krejčí.

 

§ 32 Školského zákona

Ve školách a školských zařízeních se zakazuje (...)  reklama a nabízení k prodeji nebo prodej potravin, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, stanoví ministerstvo a Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou.

 

Co doporučuje Skutečně zdravá škola

Důraz by měl být kladen na neslazené nápoje, čerstvé ovoce, zeleninu, zakysané mléčné produkty, ořechy a například sytější kvásková pečiva s pomazánkami apod. Sladkosti lze také nabízet, pokud se dodrží rozumné a přesně definované množství cukru v nich obsažené a neobsahují barviva, zbytečné konzervanty apod.

Škola má být vzorem, a to i ve výživě

“Škola má být pro děti nejen místem vzdělávání, ale i vzorovým prostředím, ve kterém čerpají hodnoty, návyky a informace i mimo školní hodiny. Má pro děti vytvářet zdraví stravovací prostředí. A školní automaty plné slazených nápojů a chipsů jsou opakem tohoto vzorového prostředí. Ony ukazují, že nezdravé potraviny jsou v pořádku,” říká odborná garantka Skutečně zdravé školy Margit Slimáková.

Zdroj: Skutečně zdravá škola

Klíčová slova: