Singles má svoji historii, dnešek, ale i budoucnost

tak jak to teda je...
 

To čarovné slovo Singles, Skloňuje se ve všech směrech a vyvolává někdy dost famózní představy o druhém, který tuto volbu a náplň života zvolí. Tak sakra jak je to tedy.

 

Slovo singles je jasně dáno. Na internetových portálech najdeme mnoho odkazů, ale závěr v součtu výhod a důsledků slova singles je vždy jediný. Jde především o peníze, o práci, o zábavu a sex. Věk je jasně pevně dán, jako by ho všichni lidé na planetě znali, čili od 20 let do 40 let, ale co dál? To od 40 let je každý člověk snad vdaný či ženatý? Není. Podle jakých si statistiků a agentur, kteří píší tak, abychom věřili všemu tomu, co chtějí, životem singles žije v ČR přibližně dvacetina populace lidí ve věku 20 až 39 let. V New Yorku dle statistik žije téměř 50% obyvatel tímto životem. Žijí sami, bez partnera, ale…

Co je slovo partner.

Je to člověk, který žije s námi v rodinném vztahu jako manžel či manželka, anebo přítel či přítelkyně, kteří žijí s námi?  Nebo někdo s kým máme poměr, vážnou známost, ale každý žijeme jinde?

Je snad také singles člověk, který žije sám z důvodu rozvodu, po odchodu milovaného protějšku odkud není návratu, anebo lidé kteří jsou sami a starají se o své potomky z jakýchkoliv důvodů? Co například lidé po 50 letech, po 60 ale i výše, kteří žijí sami, odkázáni co jim stát dá, v místnosti o 4 stěnách, kde ráno vstanou a čekají na noc? Jsou tito lidé také singles nebo nejsou…

Historie singles

Z historie se ví, že život singles má začátky v USA, odkud se pomalu přesouval na evropský kontinent. Pomalu začal nabourávat zajetý životní styl rodinných vztahů, soužití rodin, kde bylo společné soužití  i tří generací lidí. Lidé byli naučeni v podvědomí tento svazek rodiny udržovat a neměnit. K tomu také přispívalo i okolí a názory z pohledu sousedských vztahů. Hlavně názory a chování lidí k sobě v menších městech a vesnicích, kde je člověk více pod drobnohledem sousedů.

Například v roce 1875 vstoupil zákon v Čechách, který přísně zakazoval učitelkám mít rodinu, jelikož neměly být ničím rozptylovány od práce a měly se plně soustředit na řádnou výchovu svých žáků a žákyň. Chudáci chlapi, ale i učitelky. Nezbylo jim nic, než vychovávat a vychovávat. V dnešní době to je už jinak.

V 60. a 70. letech, kdy celý svět byl ve znamení Hippies, život singles zažíval obrovský boom v uvolněné atmosféře, kde každý miloval druhého, všichni byli navzájem bratr a sestra, a hlavně v sexu se preferovala absolutní volnost, kdo s kým a na jak dlouho, a to se všem moc líbilo. Byla to nenadálá změna. Tento nezávazný život zapříčinil nárůst obliby života singles v 70. letech a v dnešní době tento styl singles nadále stoupá. Dokonce byly udělány prognózy odhadu s výsledkem, že v nedaleké době budeme žít skoro všichni singles. Doufám jen sám za sebe, že se toho nedožiji.

 

Žít život singles na stará kolena, kdy už není nálada křepčit na parketu v rytmu DUCDUC, nemáme chuť stále někam cestovat, přesvědčovat známé aby si udělali na nás čas, je vize na prášky. Život se má žít, a ne přežívat. Jednu zásadu a přísloví známe všichni. Ve dvou se to táhne lépe.

I KDYŽ…

Někdy, na nějakou chvíli, jako chvilková změna, by život singles nebyl špatný. Sakra, to je ale prekérka…

 

Jaký význam má pro vás slovo partner ?

manžel / manželka ?
29% (2 hlasy)
partner / přítelkyně ve společném žití ?
71% (5 hlasů)
přítel / přítelkyně žijící jinde ?
0% (0 hlasů)
kamarád / kamarádka ?
0% (0 hlasů)
Celkem hlasů: 7