Hry pro děti na doma vhodné i pro líné rodiče

V jednoduchosti je krása. Roztočte to s dětmi při domácích hrách
 

Zasekli jste se s dětmi doma? Už nevíte, jak je zabavit? Máme pro vás inspiraci, která vás i vaše miláčky bude bavit a ještě se něco naučí.

Domácí divadélko

Nemusíte mít loutkové divadlo, abyste si jej mohly zahrát. Fantazii se rozhodně meze nekladou. My divadlo hrajeme tak, že plyšáky, které máme doma, posadíme na židle jako diváky. Pak si vezmeme další (používáme většinou ty maňáskové), jako herce. Pohádku si můžete vymyslet nebo třeba použít, kterou dítko zná. Pokud patříte mezi tzv. líné rodiče, pak mohou větší děti zahrát divadlo samy a vy můžete být v roli diváka.

Piknik

Tato hra je také velmi oblíbenou – zvlášť u těch menších. Na zem rozložíme deku, můžeme opět použít plyšáky jako přicházející hosty. Dále potřebujeme nějaké talířky a hrníčky – ideálně papírové či plastové. Na ty můžeme nandat skutečné jídlo a třeba takto pojmout odpolední svačinku. Pak už jen ochutnáváme a hrajeme si na to, že jsme v přírodě na pikniku. Hru můžeme vylepšit stanem, který vytvoříme z další deky a židlí.

Mohlo by vás zajímat: Kroužky děti musí bavit. Podle čeho a jak je vybírat?

Co to slyším?

Zavažte dětem oči. Pak udělejte jakýkoli zvuk – například zašustěte pytlíkem, zakašlete, bouchněte do polštáře atd. Ten, kdo má zavázané oči musí uhodnout, co je to za zvuk. V hádání se vystřídejte.

Opičí dráha

Jestliže máte doma dostatek prostoru a chcete, aby se děti trochu protáhly, pak jim udělejte tzv. opičí dráhu. Při jejím tvoření opět zapojte fantazii. Dejte na zem polštáře, na které děti musí skočit. Natáhněte přes dvě židle například švihadlo a nechte je pod ním prolézt. Můžete jim také měřit například čas, větší děti nechat jít pozadu či po jedné noze.

Schovávačka

Nechte dítko počítat – dle věku např. do pěti (tady je dobré, že když ještě neumí počítat, může se to díky hře naučit). Mezitím mu schovejte oblíbenou hračku. Dítě ji musí najít, vy jej při tom navádějte – jdi rovně, doleva, doprava zatoč… atd. Tím se také – aniž by to tušilo – učí orientaci.

Malý kolážista

Úžasná hra rozvíjející kreativitu. Nechte děti vystřihávat ze starých časopisů různé tvary. Pak si vezměte čistý papír, tyčinkové lepidlo na papír a poproste je, aby vystřihovánky nalepily do obrazu. Povídejte si s nimi, co a proč to takto tvoří, co se jim na tom líbí.

 

Klíčová slova: