Maminky v porodnici: Všechno je to o lidech

Na porodních sálech hledají maminky především vlídné zacházení
 

 Seriál o zkušenostech z jednotlivých zařízení, kde přicházejí na svět miminka, pokračuje. Tentokrát jsme se zaměřili na Thomayerovu nemocnici.

První zkušenost nebyla nic moc

Tvrdí maminka dvou kluků – tříletého Matyáše a devítiměsíčního Maxíka. Oba dva přišli na svět císařským řezem v krčské porodnici. „Poprvé jsem v Krči rodila s mladou porodní asistentkou a musím říct, že to nebyla příjemná zkušenost. Všechno bylo ve stresu, pořád mne instruovala, jak si mám lehnout,“ vypráví o svém prvním porodu Jana. Další neblahou zkušeností bylo cévkování, které musela podstoupit i přesto, že měla zánět močového měchýře.

Čtěte: Porodnice v Hořovicích nabízí domácké prostředí

Čím starší personál, tím bezpečnější porod?

„Druhý porod - taky v Krči – proběhl relativně v klidu a pohodě s asistentkou, které bylo přes padesát. Přesně mi poradila, jak si mám ulevit, co mám dělat, aby mi bylo líp. Uměla se mnou hezky mluvit, bylo to o moc příjemnější než poprvé," říká Jana. Nakonec však i druhý porod proběhl u Jany císařským řezem. „Stále jsem se neotevírala, měla jsem kontrakce po minutě a byla jsem už tak vyčerpaná, že usoudili, že na porod nemám sílu. Při velikosti plodu by to byl příliš velký risk, kdybych s nimi nespolupracovala,“ říká. A jak by tyto dvě zkušenosti shrnula? „Nemám ráda porodnice typu Podolí, kde je to více odosobněné. Ale především si myslím, že je to o lidech. Osobně preferuji starší personál se zkušenostmi.“

Čtěte: Jak se rodí v Ústavu péče o matku a dítě v Praze Podolí

Přístup na šestinedělí

Svoji zkušenost s krčskou porodnicí má i maminka Petra. Kromě toho, že se jí nedostalo moc informací stran jejího a dcery zdravotního stavu po komplikovaném porodu, nikdo ji ani moc nepomohl jako prvorodičce s péčí. "Dcera pořád brečela, protože byla hladová. Já se nemohla rozkojit. Stále jsme od personálu slyšela jen, odsávat, odsávat. Až se mi udělala na prsou zánět. A beztak jsem se nerozkojila," vypráví. Po této neblahé zkušenosti se rozhodla své druhé dítě přivést na svět v jiné porodnici.

Nic není černobílé

Zkušenosti dvou maminek nemusí na tuto porodnici vrhat špatný stín. Hodnocení  a diskuze této porodnice ukazují, že zážitky jsou různorodé - někdy perfektní, jindy horší. To ukazuje na to, že vše je o lidech. A nejen o personálu, ale i maminkách.

Thomayerova nemocnice Krč

  • K porodu se musí rodičky zaregistrovat
  • K dispozici v první době porodní jsou všechny moderní relaxační zařízení jako jsou vak, míče, žíněnky nebo navození atmosféry hudbou
  • Na porodním sále jsou čtyři samostatné boxy zajišťující rodičce soukromí
  • Součástí je i operační sál pro císařské řezy
  • Nemocnice nese titul Baby Friendly Hospital. Velmi úzce spolupracujeme s Laktační ligou založenou v TN.

 

Klíčová slova: