Proč je důležité dětem číst

V dnešní záplavě knih je dobré při jejich výběru myslet i na kvalitu
 

Pravidelné čtení je rozvíjí. Zlepší se jejich komunikační dovednosti. Budou ve svých verbálních projevech sebevědomé…

Čtení děti rozvíjí

Dětem nestačí jen sledovat pohádky v televizi či na pc. Tím, že poslouchá příběh, se rozvíjí jeho fantazie a empatie. Zvětšuje se slovní zásoba. U malých dětí je to i tom, že si s nimi prostřednictvím čtení posilujete vztah. Děti, které už umí číst a je pro ně knížka přirozenou součástí života, mají menší problém s gramatikou a slohovými cvičeními.

Ve třech letech dobrá slovní zásoba

„Synovi čtu pravidelně od jeho jednoho roku. Začínali jsme krátkými říkankami, dnes v jeho třech letech čteme delší pohádky a příběhy. A také jsme začali chodit pravidelně do knihovny. Neříkám, že mluví perfektně, ale všímám si, že má poměrně bohatou slovní zásobu,“ říká maminka Hanka z Ořechu.

Choďte s dětmi do knihovny

Už ve třech letech není od věci vzít prcka do knihovny a zařídit mu průkazku. Tím znovu podpoříte jeho vztah ke knihám a čtení. Navíc nemusíte tak často knížky kupovat. Další výhodou je, že spousta knihoven pořádá pro děti pravidelná čtení. Tak je tomu i v českobrodské knihovně, která připravuje pro děti pravidelně každý měsíc tematická čtení.

Tipy na knížky pro nejmenší (2-4 roky)

Jiří Žáček: Kamarádi zvířátka

Jiří Černík: Knížka pro děti od dvou do pěti

Nauč mě mluvit – říkadla a pohádky pro nejmenší

Jan Nejedlý z lidového humoru – Mistr sportu skáče z dortu

Tipy na knížky pro větší (4-7)

Jan Werich:  Bleška a veška

Zuzana Pospíšilová: Proč

Michal Bystrov: Nech ten mech

A jeden tip navíc pro malé čtenáře: Beata Parkanová a Petr Parkan Janda: Basík a Housík – novinkou v literatuře pro děti je příběh, který dětem ukáže, jak na to, aby se nebály být samy sebou, i když je to někdy těžké. Příběh je ale i o přátelství, o důležitosti významu mít rád - jak pomůže mít vedle sebe člověka, který vás má rád bezpodmínečně - i s chybami.

Čtete dětem pravidelně? Chodíte s nimi do knihovny? Myslíte si, že sledování pohádek může nahradit knížky?