„Chci lidem dávat příklady, jak a kde se seznámit“ – rozhovor s Romanem Procházkou

Roman je velký sympaťák a dobrý kámoš
 

Provádět rozhovor s Romanem Procházkou, redaktorem rubriky „Singl,“ bylo malým dobrodružstvím. Obestíraly mě zpočátku mrákoty, když mi na otázky odpovídal o něčem jiném, nesouvisejícím s tématem. Vkusnou otočkou se však pokaždé vrátil zpátky a podal mi repliku, která by se dala vytisknout a dát do vitrínky.

 

1) Romane, krátce se nám, prosím, představ

Dobrý den, já jsem Roman Procházka. Nacházím se ve věkové kategorii 50+, bydlím v samém srdci Evropské unie, v Praze. Jsem nekuřák. Přestože už mi je hodně let, nevím, jak chutná pivo. Proto jsem velice oblíbený jako osobní řidič lidí všech generací, různých zájmů a povolání. Miluji komunikaci, tajemno a léčitelství. Kromě psaní se živím také jako masér.

 

2) Miluješ komunikaci. Je to hlavní důvod, proč jsi se stal redaktorem ČtiDoma.cz?

Roman je bezesporu největší vtipálek redakce ČtiDoma.cz

V přímé komunikaci je velká síla. Dokáže lidem hodně pomoci. Proto mě neskutečně štve, když vidím, jak jí mezi námi pomalu ubývá. Lidé se teď stávají závislí na mobilech a počítačích. Jsou pak rádi, když jim vůbec někdo před domem řekne, „ahoj, jak se máš?“. Už teď je to problém a v budoucnu to bude ještě horší. Napsal jsem proto knihu o vztazích a seznamování na internetu. Plno lidí mi pak poděkovalo. Říkali mi, že jim kniha otevřela oči. Byl z toho velký úspěch. Na základě toho mi jeden chlap nabídl, abych psal pro zpravodajský server ČtiDoma.cz. Po delší úvaze jsem kývl na to, že si to nejprve vyzkouším. A zkouším vlastně dodnes.

 

3) Co chceš vnést do rubriky „Singl?“

Lidé jsou stále více a více sami. Uzavírají se mezi dům a práci, kde si pro shon a starosti nestíhají řádně popovídat. Přitom by se vypovídali rádi. Lidé, pokud jsou sami, s tím mají velký problém. Já jsem se vrhl na tuto rubriku, abych jim dával příklady, jak a kde se seznámit a především, kde na to vzít čas. Dnešní doba, kterou jsme si my sami takhle nastavili, je dost chaotická, zmatená, uštvaná a lidem nepřeje.

 

Rektální alpinismus je podle Romana Procházky jeden z nejoblíbenějších českých sportů

 

4) Co je podle tebe největším problémem v seznamování?

Protože společně s partnerem nebo partnerkou hledáme i majetek. Šanci, co bychom z toho měli i jinak. Dalším velkým problémem je čas, který si chce pro vztah už jen málokdo udělat. V poslední době si lidé i strašně lžou o tom, co jsou a čeho dosáhli.

 

5) Píšeš do rubriky singl, ale sám žiješ ve vztahu. Jak ty jsi potkal tu pravou?

Všechno se to stalo v době, když už jsem veškerý život v páru vzdával. Měl jsem sice ještě domluvené jedno setkání, ale nesliboval jsem si od něj už vůbec nic. Jenomže, co doma? Dal jsem tomu ještě šanci. A přišla obrovská náhoda. Našel jsem přesně takovou partnerku, kterou jsem vždycky hledal.

 

6) Co bys lidem poradil v seznamování?

Ať do toho jdou naplno. Nebát se říct pravdu. Koho hledáme, jak to vidíme, jaký by náš partner měl být, co nemáme rádi. Když nejsme otevření ze začátku hned, časem to stejně vyjde najevo a víc to pak bolí. Vztahu musí dát svůj čas a obětovat volno pro toho druhého.

 

 

Klíčová slova: