Přizvěte děti k třídění hraček. Teď máte šanci přimět je ke spolupráci.

Rodiče by měli své děti chránit, ale také by se měli bavit slušně
 

Včera dostaly vaše děti určitě spoustu nových hraček. Máte pocit, že už se nevejdete domů a brousíte si “drápky”, jak ty staré potají vyhodíte? A proč vlastně čekáte na to, až děti někam odjedou? Třiďte společně. 

 

Právě teď máte před sebou jako na dlani obrovskou šanci. Děti jsou stále v euforii z nových hraček, takže se těch starých nebudou těžce vzdávat. Navíc se nabízí argument, který zvládne vstřebat i dětská logika už od tří let – jednoduše těm novým krásným hračkám musíte uvolnit místo, protože jinak by si je pak Ježíšek musel vzít zase zpátky.

 

Nebude jim to hrát...

Pro to, abyste neselektovali nic za dětskými zády mluví i to, že jako rodič nemůžete nikdy vědět, které hračky si dítě pamatuje a které ne. Děti jsou sice malé, ale rozhodně nejsou hloupé. Představte si situaci, že vytřídíte jejich pokojík svépomocí. Co jim pak řeknete, až budou hledat toho panáčka s barevnými vlásky nebo obyčejný plastový traktůrek z pumpy, ve kterém kdysi byly bonbony a které vy možná považujete za hlouposti? Budete jim lhát? Vymýšlet teorie o zlých skřítcích Nepořádníčcích, kteří si je vzali, protože nebyly uklizené? Nepodceňujte jejich intuici – mohou vás snadno odhalit a pokud budete mít to štěstí, že se vymluvíte, může jim to zbytečně vrtat hlavou a věřte, že tuto myšlenku neopustí do té doby, než si to vysvětlí.

Hračky zachovalé, ale už nepotřebné můžou pomoci. Dejte je do charitativních aukcí!

 

Kam s hračkami, aby se to i dětem líbilo?

Dětem okolo 3., 4. roku vysvětlíte, že rozbité hračky patří do odpadu, aby se o ně nezranily nebo protože už si s nimi stejně nejde hrát. Vyndejte tedy z boxů nebo skříněk vše s ulámanýma ručičkama nebo utrhanými kolečky. Jednu tašku si připravte i na ty, které jsou v pořádku, jen už jsou nepopulární. Ty můžete dát dalším dětem, které tolik hraček nemají a jsou z toho smutné. Dobrým přechodným můstkem, jak nemít hračky z této kategorie doma a zároveň je dítěti ještě úplně nevzít, je odvozit je k babičkám, kde často přebývají nebo je nabídnout školce. Tady ale musíte dítku důrazně vysvětlit, že už nejsou jen jeho, ale všech dětí a stejně budete pravděpodobně nějakou dobu bojovat s majetnickými sklony. Zachovalé neponičené hračky také velmi rády přijmou organizace jako je třeba červený kříž ve svých centrech. Pomocnou ruku v tomto ohledu neodmítnou ani jednotlivá dětská oddělení nemocnic.

 

 

Pomozte tím, co už nepotřebujete

Pokud už třeba máte děti starší a z hraček vám jednoduše vyrostly, zkuste se s nimi domluvit na tom, že byste je zkusili společně prodat na dobročinných aukcích. Fungují často i na Facebooku. Stačí, když si zadáte do hledáčku slovo „aukce“ a začnou vám vyjíždět odkazy. Princip těchto dražeb je takový, že poskytnete věci s minimální vyvolávací cenou, přátelé dané aukce či skupina lidí, které aukci sledují, pak draží tyto předměty mezi sebou za peníze, které se odesílají na charitativní konto. Vy pak předmět odešlete na vlastní náklady nebo domluvíte osobní předání s „kupujícím“.

 

Ať si hospodaří...

Starší děti také uvítají malý přivýdělek. Hračky, které nepotřebujete můžete zkusit prodat i na různých bazárcích. Vybírejte z těch, kde si můžete předměty vystavit zdarma. S dítětem pak hračky společně nafoťte a vložte na inzerci. Utržené peníze mohou být start, jak naučit děti pomalu hospodařit.

 

 

Klíčová slova: