Single proti své vůli. Co dělat po rozchodu?

Syndrom vyhoření se může objevit kdykoliv. Nejčastěji po delší době v jedné práci
 

Rozchod. Traumatizující událost, která zasahuje do života mužů i žen. Proč tak bolí? Jak se po rozchodu vzpamatovat? Nechte si poradit od psychologa, který se na rozchody specializuje.

Ztráta milované osoby zabolí. A nezáleží při tom na okolnostech, za kterých k rozchodu došlo. Můžete si tisíckrát říkat, že za to nestál nebo nestála. Stejně se ztráta projeví a je úplně jedno, jestli se rozejdete vy, anebo dostanete kopačky. Najednou jste sami. A možná to zašlo tak daleko, že nevíte, co s časem, protože podstatnou část koníčků a volného času jste trávili s partnerem.


Kdo snáší rozchod hůře, ženy, či muži? Bezprostředně po rozchodu prý ženy. Zažívají více bolesti, protože často do krátkého vztahu investují celou svou duši. Z evolučního hlediska je to logické, neboť i sex na jednu noc pro ně může skončit devíti měsíci těhotenství. Naopak muži zažívají bolesti bezprostředně po rozchodu o něco méně, ale je to tím, že ztrátu si uvědomí až v čase, kdy jim partnerka chybí.

 

Proč rozchod bolí?

  • Odhalení lži. Pokud má druhý někoho jiného, trpce se s tím vyrovnáváte. A pokud navíc celou dobu lhal, je vymalováno.
  • Samota. Po ztrátě najednou přijde samota, kterou neumíte zaplnit. Buď začnete rychle hledat náhradu, což se vám nepovede. Anebo budete sami, což je lepší možnost.
  • Změny režimu. Byly tady společné snídaně, víkendy, koníčky. Malé rituály, po kterých se vám stýská a jejich připomínání bolí.
  • Špatná investice. Tolik času a energie, tolik týdnů, měsíců a mnohdy let investovaných do někoho, kdo s vámi nadále nebude. Máte pocit prohry. Věřili jste tomu a je to všechno pryč.
  • Vysvětlování. Nestačí, že rozchod musíte překonat. Ještě se vás vyptávají známí. Rodina, přátelé a všichni lidé, které jste náhodně potkali. Všichni se diví a připomínají vám to.

 

Co dělat po rozchodu?

,,Vztahy skončí fyzicky mnohem dřív, než skončí psychicky. Psychika má velkou setrvačnost. Mezi tím, kdy partner „umře“ fyzicky a kdy psychicky, je velká prodleva. Nejlepší je, dát si alespoň půl až roční pauzu na regeneraci z předchozího vztahu. Jedině tak můžeme nevnímat nového partnera prizmatem starého,” říká Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D., jeden z nejpopulárnějších českých psychologů současnosti. Jeho profesionální záběr je široký, nejvíce se ale zabývá rozpady vztahu.

 

Tomuhle byste se měli po rozchodu vyhnout

,,Psychika si běží svou rychlostí a svými zákonitostmi, a není třeba ji nějak speciálně ovlivňovat a nejde ji moc urychlit. Je ale možné to celé rozvrtat, takže se deprese po rozchodu může nejen protáhnout, ale i prohloubit,” dodává Klimeš. ,,Proto člověk po rozchodu by se měl především vyvarovat útoků v mysli na fantazijní postavu svého bývalého protějšku.”

 

A jak takové fantazírování může vypadat? Na to má Klimeš vskutku zajímavou odpověď. ,,Rozchod přechází z reality do fantazie, proto jedna z těch fází rozchodu je tzv. fantazijní fáze. Tehdy člověk již není s protějškem ve fyzickém kontaktu, ale přesto je s ním v neustálých fantazijních interakcích - myslí na něj mnohokrát za den, někdy si s ním i povídá, někdy mívá návaly vzteku. Ve fantazii chvíli expartnera uprošuje, pak zase proklíná.”

 

,,Ti, kteří k tomu mají sklony, by se měli naučit zákonitosti fantazijních postav, protože fantazijní lidé se chovají jinak než jejich reálné předobrazy. Je třeba pečlivě rozlišovat: Pozor! Teď se nebavím s reálnou Jarkou, teď bavím s její fantazijní postavou, čili s tím, co po ní zůstalo v mé hlavě. To jsou to dva odlišné světy a v každém z nich se musíme chovat trošku jinak. Lidé mají sklon se k oběma chovat stejně a diví se, že jim to zhoršuje stavy. Ale nedivím se jim. Sám jsem to bolestně dekódoval v rozchodu, co stál za mou disertační prací,” zakončuje Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D.

 

Na rozveselení: Víte, jak vypadá dokonalá žena podle časopisů? 

 

Zdroj: edarling.cz