Single po třicítce. Co na to Češi?

Být single je moderní. Závazek i dlouhodobý vztah ale potřebujeme
 

Třicítka je vnímaná jako životní mezník, kdy je na čase nevázanost vyměnit za stálé vztahy a závazky. Biologické hodiny tikají, od třicátníků se očekává zodpovědnost, rodina. Jak vnímají nezadané lidi po třicítce Češi?

Být po třicítce nezadaný, bez partnera a bez rodiny, to bývá společností vnímáno jako poněkud divné. Rodiče očekávají, že již zapustíte kořeny anebo si pořídíte vlastní rodinu. A zatímco dříve jste vše odkládali ke třicítce, když nastala, nevíte si najednou rady s tím, kam to odložit teď.

 

Psycholog Jeroným Klimeš srovnává nezadané třicátníky s prodlouženým dětstvím. „Jde o lidi, kteří by mohli mít děti, kdyby chtěli, ale odkládají je z různých důvodů, ať už rozumných, nebo nerozumných. Lidé by toto období ještě prodlužovali, kdyby to jen šlo, ale narážejí na fakt biologické neplodnosti. Ženám nemilosrdně tikají biologické hodiny a často mají vedle sebe muže věkově rovného, bývalého spolužáka například.“

 

Průzkum přitom odhalil zajímavá fakta. Až tři čtvrtiny všech dotázaných Čechů si myslí, že být single po třicítce je oblíbené a moderní. Myslí si to celých 82 procent dotázaných žen a 68 procent dotázaných mužů.

 

Proč ženy vnímají být single po třiceti jako více pozitivní? Je to přikládáno především trendu, kdy se mateřství odkládá až do vyššího věku, potvrzuje psycholožka Neberichová. Navíc akademicky vzdělané ženy ve svých čerstvých třiceti letech začínají budovat kariéru.

 

Naopak mladí muži po samotě netouží, jak ukazuje průzkum. Pro každého čtvrtého muže do 25 let je být single po třicítce dokonce neakceptovatelné. Lidé starší padesáti let už to tolik neřeší, pouze 15 procent to bere jako nějaký problém - zkrátka single status považují za moderní. Samotní třicátníci však vnímají svou samotu jako zátěž.

 

Zdroj: eDarling.cz