Hodil fenu do popelnice: Soudkyně na Kanárských ostrovech předvolala jako svědka psa

Velmi netradiční soudní proces
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Na první pohled se to sice zdá jako nepovedený vtip nebo rozhodnutí nějakého místního šaška. Ovšem povolání psa coby svědka před soud je naprosto reálné a navíc se dá říct, že i opodstatněné. Nevěříte? Tak čtěte dále.

Soudkyně na Kanárských ostrovech, která řeší obžalobu z týrání zvířat, povolala tento týden do soudní síně neobvyklého svědka - fenu pitbulteriéra. Ta je zároveň v procesu jako strana poškozená.

Mluvčí soudu agentuře EFE řekla, že pes jako svědek je ve španělském soudnictví neobvyklý. Dodala nicméně, že zúčastnění s tím souhlasili jako s gestem, které má upozornit veřejnost na týrání zvířat.

Víme, že neumí mluvit

Prokurátorka u soudu přítomným řekla, že tento svědek "evidentně neumí mluvit", což ale za něj udělá obžaloba a forenzní lékař. Fenu jménem Milagros totiž bývalý majitel vážně zranil, když ji hodil do popelnice v malém zavřeném kufru. V něm se pes málem udusil, než ho po 21 hodinách našli kolemjdoucí. Kvůli zraněním, která fena utrpěla, musela strávit přes měsíc ve veterinárním ošetřování.

Obžalovaný v procesu Segio M.J. u soudu vypovídal prostřednictvím videokonference, protože je ve vazbě v Seville kvůli loupeži. Před soudem přiznal, že fenu do popelnice hodil, hájil se ale tím, že myslel, že je mrtvá. Obžaloba pro muže žádá rok vězení.