Novinář fotku opice spojil s dítětem prince. BBC ho vyhodila

I legrace má své hranice, což už ví i novinář BBC
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Britská stanice BBC zrušila rozhlasový pořad reportérovi, který na twitteru publikoval podle BBC nevhodný komentář s fotkou šimpanze v souvislosti s narozením královského potomka. Reportér Danny Baker se posléze za příspěvek omluvil a smazal ho, podle něj šlo o nevinný vtip. Fotka ale vyvolala i rasistické komentáře, informoval server BBC.

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan ve středu poprvé ukázali na veřejnosti svého syna, který se jim narodil v pondělí. Server BBC dnes uvedl, že Meghan, jejíž matka je Afroameričanka, se v minulosti stala několikrát na sociálních sítích terčem rasistických poznámek.

"Právě mě vyhodili," napsal dnes na twitteru Baker. Důvodem zrušení jeho pořadu byla fotka muže a ženy, která drží za ruku šimpanze v obleku a s buřinkou. Baker k ní připojil titulek "Královské dítě opouští nemocnici".

Kál se, ale stejně letěl

Podle BBC tím reportér porušil "hodnoty, které se BBC jako stanice snaží ztělesňovat". "Danny je brilantní reportér, ale už nebude mít u nás svou týdenní show," uvedla stanice BBC.

Reportér Baker ve středu na twitteru také napsal, že po zveřejnění oné fotky s šimpanzem se ho někteří novináři ptali: "Opravdu si myslíte, že černoši vypadají jako opice?" Baker se posléze na twitteru omluvil s tím, že fotka byla míněna jako žert bez dalších významů. Poté rovněž napsal, že by použil "stejně hloupý obrázek pro jakékoli jiné královské dítě i pro dítě Borise Johnsona či klidně i pro své vlastní".

"Je to legrační fotka (i když samozřejmě ne v tomto kontextu). Obrovská chyba, opravdu," napsal také později reportér Baker na twitteru. A novorozenému královskému dítěti vzkázal: "Promiň, kamaráde."

Klíčová slova:
BBC