Výlety na jeden den. Místa, kam se můžete podívat jenom na otočku

Kopec Říp s rotundou je chráněn jako národní kulturní památka
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Krásný den za oknem a doma už je vám úzko? Nejlepší způsob, jak to napravit, je vydat se někam na pořádný výlet. Pokud se vám nechce hledat bydlení a stačí vám pro tuto příležitost jenom jeden den, máme pro vás tipy na místa, které si určitě zaslouží vaši pozornost. 

Procházka je ten nejlepší lék. Někteří chodí bez cíle, ale ti, kteří chtějí něco objevit či zažít, prostě potřebují mít jasno, kudy a kam. Jak zabít nudu a zaměstnat celou rodinu nějakým zajímavým zážitkem můžete i během jednoho dne. V České republice je hned několik míst, kam můžete vyrazit a vše stihnete, aniž byste museli hledat ubytování. 

Říp neomrzí

Jednodenní výlet začínáme na nejikoničtějším místě v Čechách, kterým je hora Říp. Legenda o praotci Čechovi je příjemným lákadlem na místo úzce spojené s naší vlastí. Na vrcholu kopce vás čeká románská rotunda sv. Jiří s první písemnou zmínkou z roku 1126. Počítejte s tím, že v zimě může být cesta na vrchol slušnou sportovní výzvou, ale o to větší radost vás čeká, když kopec zdoláte. 

Každý kopec je výzvou a není na škodu posunout hranici svých schopností o víkendovém výletu. Hora Říp je dobře dostupná 40 km severně z Prahy, 17,5 km z Mělníka nebo 4 km z Roudnice nad Labem.

Objevujte krásné Konopiště

Dalším tipem je zámecký park na Konopišti. Jeden z nejrozsáhlejších krajinářských parků nechal Ferdinand d’Este budovat dlouhých 15 let. Lákadlem je rozsáhlý zámecký rybník, exotické stromy a k tomu nepřehlédnutelné dekorativní stavby od obelisků s hieroglyfy až po kotvu z potopené lodi umístěnou u rybníka. K dispozici je několik naučných stezek, z nichž nejdelší činí 7 km. 

Projděte se čistotou Národního parku Šumava

Jarní období nabádá, abyste navštívili nenapodobitelné prostředí Národního parku Šumava. Jedním ze záchytných bodů je návštěvnické centrum Kvilda. Tento energetický pasivní dům je startem na cestě po stezce lákající hlavně na jelení oboru. Areálem prochází naučný okruh, který vám nabízí pozorovací přístřešky s výhledem na výběh jelenů, ale i krásy šumavské krajiny. 

Obdivujte umění zámku Veltrusy

Pokud máte slabost pro architekturu, citlivě až umělecky zasazenou do prostředí pestré krajiny, je zámek Veltrusy tím pravým místem pro vás. Samotný barokní zámek z počátku 18. století láká na několik významných soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna, který je nejvíce znám prací na Karlově mostě. Zámek je obklopen rozsáhlým anglickým parkem, plným romantických zákoutí, které vám připraví nejedno příjemné překvapení. 

Vyšlápněte si na Ještěd

Město Liberec je samo o sobě zajímavou destinací, ale kopec s dominantou krásného hotelu prostě nejde ignorovat. Velmi náročný výšlap na vrchol hory Ještěd. Nelekejte se, na Ještěd existuje i cesta lanovou dráhou, ale poctivý výlet zažijete pouze v případě, že se rozhodnete vyjít horu po svých. Odměnou je nezaměnitelný zážitek z úžasných scenérii a jako bonus vás na konci cesty čeká zasloužený oběd v unikátní stavbě vysílače. 

Klíčová slova:
tip