Pohledem průvodkyně: 5 nádherných míst v Praze, na která zapomínáme

Jánský vršek nenavštěvují davy turistů, a tak si tu budete moct vychutnat příjemnou procházku
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Zapomeňte na Pražský hrad, Karlův most i Orloj. V Praze existují i jiné krásné památky, kde se netísní davy turistů a které rozhodně stojí za vidění. Zeptali jsme se profesionální průvodkyně, jaké malebné kouty Prahy by nám doporučila navštívit. Tak nachytejte inspiraci pro svůj další výlet do ulic hlavního města.

Vojanovy sady

Adresa: U Lužického semináře 17
Jde o zahradu na pražské Malé Straně, která získala svůj název roce 1954 po herci Eduardu Vojanovi, který se narodil nedaleko odtud v Míšeňské ulici. „Ve Vojanových sadech si přijdete na své skoro v každém ročním období,“ láká na návštěvu parku profesionální průvodkyně Markéta Darániová. „Na jaře jsou tu nádherně rozkvetlé magnolie, v létě osvěží pohled na krásné jezírko. Na podzim jsou tu vynikající hrušky. Pro děti je tu k dispozici hřišťátko a najdete tu dokonce i včelí úly. Je to oáza klidu nedaleko Karlova mostu,“ vypočítává přednosti malebného místa průvodkyně.

Nový Svět

Adresa: Nový Svět, Hradčany
Nový Svět se nachází severozápadním směrem od Pražského hradu poblíž někdejších městských hradeb v okolí stejnojmenné pražské ulice. „Najdete tu krásnou roubenku U Raka, ve které je od 13 hodin otevřena malebná kavárna. Bydleli v ní spisovatelé Ota Pavel a Arnošt Lustig a býval tu i mlýn,“ říká Darániová. „Jde o celkem zapomenutý kout Prahy, přitom kousek od Pražského hradu. I tady je dětské hřiště, o kterém mnoho lidí neví, a trochu kuriózní je, že tu najdete hned tři domy s číslem popisným 6,“ popisuje Nový Svět průvodkyně.

Jánský vršek

Adresa: Jánský vršek je ulice na Malé Straně. Spojuje ulice Vlašská a Nerudova
„Jánský vršek je romantické místo, s malebnými uličkami  a tichem,“ vychvaluje zapomenutý pražský koutek Darániová s tím, že se tu v 60 . letech točil seriál Kamarádi. „Jánský vršek původně k Malé Straně nepatřil, připojil se až v polovině 17. století. Občas se tu pořádá akce s názvem Malostranské dvorky, která určitě stojí za návštěvu,“ uzavírá průvodkyně.

Mlýn Huť

Adresa: Huťský mlýn čp. 449/III leží na levém břehu Čertovky na Kampě
V historických pramenech je zmiňován už ve 13. století, kdy patřil s přilehlými parcelami klášteru v Chotěšově. Časté přestavby však zcela setřely jeho starobylý původ. „Je ale jedním z mála mlýnů, které se tu dochovaly. Má i mlýnské kolo, to už ale bohužel svůj účel neplní,“ popisuje starobylou památku průvodkyně. „Uvnitř je krásná kavárna s barem od umělce Davida Černého,“ láká na návštěvu interiéru.

Vyšehrad

Adresa: V Pevnosti 159/5b, Praha 2

Na první pohled by se mohlo zdát, že Vyšehrad patří mezi vyhledávané památky, přesto je tu ale hned několik míst, na která návštěvníci stále zapomínají. „Je tu k vidění pomník svatého Václava, která původně stávala na Václavském náměstí. Za návštěvu určitě stojí i Gorlice, kde se nachází hned několik originálních soch z Karlova mostu. Rodiče sem můžou zajít s dětmi, na které tu čeká krásné hřiště, a vychutnají si jedinečný výhled na Vltavu a Podolí, na Pražský hrad. Vidět je i na Krulišovu vilu, kde za 2. světové války sídlily jednotky SS. A samozřejmě nesmíme zapomenout na Slavín,“ vypočítává přednosti Vyšehradu Darániová. „Nebývají tu takové davy jako na jiných památkách, a točil se tu slavný film Amadeus,“ dodává profesionální průvodkyně.

To, kterou ze zmíněných památek navštívíte, je jen a jen na vás. My vám ale určitě doporučujeme všechny. Z každé z nich si odnesete jedinečné zážitky i vzpomínky, které vám určitě nepokazí nepříjemné davy turistů.

 

Klíčová slova: