Ponožky v sandálech: Češi jsou k smíchu, v Japonsku ale tradiční módní styl

Pro někoho jsou ponožky v sandálech standardem, pro jiné módní faux paux
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pro někoho jsou ponožky v sandálech výrazem naprostého pohrdání estetikou a módními trendy. Ten, kdo je na sebe navléká, se obvykle velmi brzy ocitá na seznamu zavrženíhodných osob, jež by mezi běžný lid neměly raději ani vycházet. A přitom mít na sobě ponožky v sandálech je tak pohodlné - nic vás na chodidlech neodírá a nohy jsou chráněné před nečistotou z chodníků.

Jak to tedy doopravdy je? Jsou ponožky v sandálech skutečně takové faux paux? Společnost je v tomto ohledu rozdělená - jedna její část by ponožky do sandálů neoblékla v žádném případě, zatímco ta druhá si své ponožky hrdě v sandálech nosí a je jí naprosto jedno, co si o tom kdo myslí. Dokonce se sdružují i ve skupině na Facebooku.

Když ponožky v sandálech proniknou i na módní mola
Občas se i v módním světě na molech ve světle reflektorů mihne modelka nebo model, jež na sobě ponožky v sandálech oblečené mají, protože je do nich oblékl některý z módních návrhářů. Je přece třeba stále okolí i ty, jež se o módní trendy zajímají, překvapovat, že.

Italská návrhářka Miuccia Prada v roce 2006 poprvé obula do sandálů pánská chodidla a zahájila tento trend v sezoně jaro/léto 2007. Některé módní magazíny se tohoto výstřelku chytily, ale do ulic ponožky v sandálech masově nepronikly... tedy až na české prostředí, které zvláště v trekových sandálech spatřuje oblíbené obutí i do města. Obuv je to pohodlná, proč si ji tedy neužít. A k tomu ponožky jako jejich vhodný doplněk.

Jak šel čas s ponožkami v sandálech

Neměli bychom však být k tuzemským obyvatelům příliš přísní, protože ponožky v sandálech nosili už staří Římané nebo Egypťané a určitě se nepozastavovali nad tím, že by dělali něco proti diktátu módy. Jak je o Římanech známé, rádi dobývali země i vzdálenější od své domoviny. Tu zabrousili do Levanty, nebo se vydali na sever až k břehům Velké Británie, kde jim ovšem kvůli chladným zimám omrzaly nohy. Jediným řešením se jevily ponožky v sandálech, které také s oblibou starověcí Římané nosili. Na archeologickém nalezišti mezi Dishforthem a Leemingem v severním Yorkshire v Anglii byl vykopán důkaz o této skutečnosti - ponožky v sandálech Římané nosili již nejméně před 2 000 lety.

Do sandálů si ponožky si s klidem oblékali také staří Egypťané, a to někdy okolo let 300 až 500 př. n. l., jak ukázaly vykopávky v egyptském Oxyrhynchu. Vyrobené byly technikou, jež v sobě spojovala pletení a háčkování. Prsty byly rozdělené, aby se sandály mohly pohodlně obout.

V Japonsku normální věc

Až pojedete někdy do Japonska, možná budete překvapeni, že tam si hlavu z ponožek v sandálech nijak nedělají. Jedná se totiž o jejich tradiční součást japonského kimona. Tzv. tabi - ponožky s mezerou mezi palcem a ostatními prsty - nosí ženy i muži společně s tradiční obuví zóri (japonské páskové sandály vyrobené z rýžové slámy) nebo geta (kombinace dřeváků a sandálů).

Nejrozšířenější je bílá barva ponožek tabi, jež se nosí při formálních příležitostech, kterými může být i čajový obřad. Pánové někdy volí modré či černé tabi, zvláště jsou-li na cestách. Ženy zase dávají přednost vzorovaným a barevným ponožkám tabi. Jistě není bez zajímavosti, že tyto získávají na popularitě i mezi muži.

Mohou-li tedy ponožky v sandálech nosit až v dalekém Japonsku, proč by měla být v tuzemsku módní policie ve střehu, když narazí na některého opovážlivce, který si své oblíbené ponožky do sandálů nazuje?