Jste silná osobnost? Tahle znamení vám napoví, že ano

Jste houževnatí v dosahováních vytyčených cílů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vědci mají za to, že psychická odolnost je větší předpoklad úspěchu než inteligence. Spočívá v umění kontrolovat své emoce a být osobností, která může dosáhnout téměř všeho, co si usmyslí. Chcete vědět, jestli mezi ně patříte i vy? Pak čtěte dál.

Nemáte obavy z věcí, které jsou mimo vaši kontrolu

Řídíte se heslem: Má-li problém řešení, nemá cenu dělat si starosti. Nemá-li ho, starosti nepomohou.“ Americká psycholožka Amy Morin vysvětluje, že pokud je naše osobnost silná, nestresujeme se věcmi, které nemáme pod kontrolou. "Někteří lidé se cítí bezpečně jen tehdy, pokud všechno ovládají, snaha toho dosáhnout je ale stresuje a připravuje o energii," říká. Proto je lepší šetřit síly pro něco, čeho lze reálně dosáhnout, zlepšit nebo změnit.

Čelíte problémům, které vám přijdou do cesty

V životě občas přijdou chvíle, kdy máme pocit, že selháváme. Pokud se ale ani v takové chvíli nevzdáváte, je pravděpodobné, že máte pevný charakter. Takoví lidé totiž dokáží využít každé nepřízně osudu ve svůj prospěch a poučit se z ní.

Dokážete říct „Ne“, aniž byste toho litovali

Pokud by se vás šéf zeptal, jestli by vám nevadilo pracovat o víkendu, řekli byste „Ne“, a to naprosto bez výčitek. I to je totiž projevem silné osobnosti. Zavázali jste se k tomu, že strávíte sobotu a neděli s rodinou, a nemáte rádi, když cokoli stojí v cestě splnění vašich naplánovaných cílů. Slovíčkem „Ne“ si navíc budujete u ostatních respekt.

Jste trpěliví a víte, že sny se vám nesplní přes noc

Výzkumy dokazují, že silné osobnosti reflektují události, a nikoli na ně pouze reagují. To jim umožňuje důkladně uvažovat o jejich okolnostech a analyzovat je. Proto také mají větší trpělivost než ostatní a vědí, že dosažení stanovených cílů vyžaduje čas a úsilí.

Nastavujete nezbytné hranice

Tato schopnost je způsobem, jak využívat svou moc, ale zároveň být ku prospěchu. Pokud dokážete převzít kontrolu nad svým tělem i myslí a ovládat je, místo aby oni ovládaly vás nebo někoho jiného, máte pevný charakter. Znamená to také houževnatost v jiných oblastech, například že chodíte do posilovny, abyste shodili přebytečná kila, i když se cítíte unavení. Věříte, že disciplína je klíčem ke zdravému životímu stylu.

Nestěžujete si, ale jednáte

Máte pocit, že svět vám nic nedluží. Zjistili jste, že za dobré věci se vyplatí bojovat, takže místo toho, abyste si stěžovali na nespravedlnost okolního světa, se soustředíte na to, jak byste ho mohli vylepšit pro sebe i své blízké.

Málokdy improvizujete, raději plánujete

Pokud je diář vaším nejlepším přítelem, jste na tom s psychickou odolností velmi dobře. Impulzivní lidé o svých cílech většinou příliš nepřemýšlí a nedokáží si představit výsledky svého chování. A naopak, silné osobnosti mají vytyčené jasné cíle, plánují jejich dosažení a počítají i s nebezpečím, které by mohly na cestě potkat.

Jste sebejistí, ale ne namyšlení

Být příliš sebevědomý můžete být jen za předpokladu, že jste dostatečně zkušení. Ukazuje se, že psychicky odolní lidé ovládají sebereflexi, která jim umožňuje jasně vidět jejich silné i slabé stránky. Díky tomu znají své přednosti a snaží se minimalizovat své chyby a nedostatky.

Nesabotujete spánek

Ponocování není nic pro vás. Silné osobnosti dobře ví, že odpočinek má smysl a nemají potřebu si sáhnout fyzicky i psychicky na dno jen proto, aby dosáhly toho, co chtějí. Naopak, na své životní bitvy se vždycky pořádně vyspí, aby do nich načerpaly co nejvíc energie.