Příběh stroje na peníze. Kdy byl zprovozněn první bankomat na světě a kdy u nás?

Otcem bankomatů je Skot John Shepherd-Barron, ale úplně prvním byl Arménec Luther George Simjan, jenže předběhl svoji dobu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bankomat je pro nás dnes zcela normální součást života. Byť je v poslední době stále samozřejmější všude platit kartou, tento stroj na peníze z našich ulic jen tak nezmizí. Kdy se však objevil úplně první bankomat? Víte, že o něj lidé nejevili sebemenší zájem?

Pro děti je to kouzelná skříňka, pro dospělé zdroj financí. Bankomaty jsou dnes po městech běžné stejně jako pouliční lampy. O jejich slávu je postupně připravuje možnost platebních terminálů, ale ve svém úplném začátku byla popularita tohoto stroje doslova u dna. Kdy vznikl první bankomat?

ATM

Dnes bankomatům s touto značkou moc nedůvěřujeme. Značka ATM (Automated Teller Machine) je hlavně v Praze synonymem podvodných praktik, které jsou nastražené hlavně na zahraniční turisty. Firma navíc velmi tvrdě parazituje na místech v samém centru města, kde se nebojí dokonce poničit původní starou zástavbu.

Příběh této značky má však kořeny v roce 1939. Tehdy totiž vznikl úplně první bankomat na světě. Vymyslel jej Arménec jménem Luther George Simjan žijící v Americe.

Mechnický přístroj na vydávání peněz se nacházel v New Yorku, ale předběhl svoji dobu. Lidé k němu neměli důvěru, a tak byl po půl roce zrušen. Simjan však vlastnil kolem 20 patentů včetně zaregistrované značky ATM. Na obnovení dnes zcela samozřejmého mechanismu se muselo čekat přes dvě desítky let.

Peníze místo čokolády

Je až k neuvěření, že vynález, jenž můžeme bez skrupulí nazvat výkvětem kapitalismu, čekal na druhou šanci neuvěřitelných 28 let. S oživením bankomatů tehdy přišel Skot John Shepherd-Barron, kterému zcela pochopitelně vadila zavírací doba bankovních poboček.

Úkol zněl jasně. Vymyslet něco, k čemu bude umožněn přístup 24 hodin. Je úsměvné, že celý nápad se v mysli Barrona urodil díky pouličnímu automatu na čokoládové tyčinky.

27. června 1967 tak banka Barclays v severním Londýně odhalila nový bankomat, který je dodnes připomínán pozlacenou barvou. Stroj tehdy vydával jednu desetilibrovou bankovku po vložení děrného štítku a PIN kódu. Kdo chtěl více bankovek, musel vložit více štítků.

Původně měl být PIN šestimístný, ale manželka tvůrce Shepherda-Barrona mu tento záměr rozmluvila s tím, že bude těžké si je zapamatovat. Nadšení z funkce bankomatu se na rozdíl od prvního pokusu v Americe stala vzápětí obrovským hitem. Netrvalo dlouho a stroj na peníze byl ve Švýcarsku, Francii a Švédsku.

V roce 1969 byl zprovozněn bankomat také v USA. Od roku 1971 se za oceánem začala standardně používat plastová karta s magnetickým proužkem, což zůstalo dodnes. Bankomat byl zcela pochopitelně zařazen mezi 100 nejvýznamnějších vynálezů 20. století.

Co u nás?

Jen pár dní po demonstraci 17. listopadu na Národní třídě zpřístupnila Česká spořitelna první bankomat v Československu. Konkrétně se jednalo o datum 1. prosince 1989 v pobočce na Václavské náměstí.

Nejdříve však mechanismus fungoval jen v off line režimu a pro zaměstnance spořitelny. Až v únoru roku 1992 následně Komerční banka spustila jako první ve střední a východní Evropě on-line bankomat.