Nejvyšší čas na dovolenou. Tyhle znaky vám napoví, že jste vyhořelí

Pracovní stres negativně ovlivňuje vztahy v rodině
Zobrazit fotogalerii (3)
 

S létem konečně přišlo období dovolených a vytouženého odpočinku. Bohužel jsou ale případy, kdy pouhé relaxování u vody nestačí. Syndromem vyhoření trpí čím dál víc lidí, ale často na to přijdou, až když je pozdě. Víte, jak jste na tom vy?

Psychologové popisují syndrom vyhoření jako „delší období, kdy člověk zažívá vyčerpání a nedostatek zájmu o běžné věci, což má za následek pokles jeho pracovního výkonu". Většinou souvisí tento fenomén s chronickým stresem. Ten vzniká, když nároky, které jsou na nás kladeny, dlouhodobě přesahují naše síly.

Nekontrolované vyhoření může mít vážné dopady na zdraví, vztahy i pracovní výkony. Aby bylo možné ho včas rozpoznat a bojovat s ním, je důležité vědět, na co si dávat pozor. Tady jsou hlavní znaky toho, že už máte své práce plné zuby.

Jste úplně vyčerpaní

Jasnou známkou vyhoření není normální, ale fatální únava. Vyčerpání může být emocionální, duševní, ale i fyzické. Jde o pocit, že nemáme vůbec žádnou energii a nic ji nedokáže „dobít“.

Ztratili jste motivaci

Když už ze své práce nejste nadšeni nebo pro ni ztrácíte vnitřní motivaci, existuje velká pravděpodobnost, že jste vyhořelí. Může se to projevovat i tak, že se ráno netěšíte do práce a musíte vynaložit velké duševní úsilí, abyste tam vůbec došli.

Cítíte frustraci, cynismus a další negativní emoce

Možná máte pocit, že na tom, co děláte, moc nezáleží, nebo jste z práce rozčarovaní. Také můžete být pesimističtí a frustrovaní víc než kdy dřív. Každý člověk někdy zažívá negativní emoce, je ale důležité vědět, kdy přerostou únosnou mez. S tím vám může pomoci vaše rodina či přátelé. Jakmile zaznamenají, že je s vámi něco v nepořádku, měli byste je vyslechnout a minimálně se nad tím zamyslet.

Máte kognitivní problémy

Vyhoření a chronický stres mohou ovlivňovat naši schopnost se soustředit. Když jsme pod tlakem, naše pozornost se zaměřuje hlavně na negativní prvky, které vnímáme jako hrozbu. V krátkodobém horizontu nám tento proces pomáhá řešit problémy, ale naše těla a mozky jsou uzpůsobeny tak, že se brzy potřebují vrátit zase „do normálu“. Jakmile stres trvá déle, začne se projevovat ztrátou soustředění, výpadky paměti nebo zhoršenou schopností se rozhodovat. Zbystřete, jakmile na sobě některé z těchto věcí zpozorujete.

Zhoršil se váš pracovní výkon

Pokud nevíte jistě, jestli jste vyhořelí, porovnejte svůj současný pracovní výkon s tím, jaký byl před několika lety. Vzhledem k tomu, že vyhoření má tendenci probíhat po delší dobu, může tento dlouhodobý pohled odhalit, jestli jste jen v momentálním pracovním útlumu, nebo trpíte chronickým vyhořením. Platí to samozřejmě pouze v případě, že pracujete léta na stejné pozici nebo ve stejném oboru.

Máte problémy ve vztazích

Obvykle se projevují dvěma způsoby. Buď máte víc konfliktů s jinými lidmi a častěji se s nimi hádáte, nebo se naopak uzavíráte do sebe před rodinou, přáteli i kolegy. Často také můžete být „mimo“, když jste v jejich společnosti.

Nestaráte se o sebe

Spousta vyhořelých lidí se uchyluje k alkoholu, kouření, nezdravému jídlu, nedostatku pohybu a celkově špatnému životnímu stylu. Trpí také nespavostí a často se spoléhají na léky, které pomáhají tlumit jejich problémy, nebo naopak na prostředky ke zvýšení fyzického výkonu.

Myslíte na práci i ve svém volnu

Aby se tělo i mozek dokázaly vzpamatovat z náročné práce, potřebují si po ní odpočinout. Pokud ale i po pracovní době myslíte stále jen na práci, místo abyste se věnovali rodině, přátelům a svým koníčkům, je něco špatně. Měli byste si uvědomit, že čas od času potřebujete zkrátka vypnout.

Jste nespokojení ve všech oblastech

Vyhořelí lidé nejsou spokojení a šťastní se svou kariérou, ale ani s rodinným životem. Můžete mít dokonce pocit, že jste uvízli na mrtvém bodě a nevíte, jak se pohnout z místa. V takové chvíli by vám mohl nejlépe pomoci zkušený psycholog, který vám poradí, na jakou sféru života se zaměřit ze všeho nejdřív.

Máte zdravotní problémy

Chronický stres může způsobovat celou řadu zdravotních potíží. Mezi ty nejčastější patří zažívací problémy, onemocnění srdce, deprese nebo obezita.