Češi objevili nový druh mravence na Papui-Nové Guineji. S místními kmeny to občas není snadné

Další výzkum bude pokračovat, vědci se zaměří i na rostliny
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Vědecký tým pod vedením entomologa Milana Jandy z českobudějovického biologického centra akademie věd objevil při expedici na ostrově Bougainville, jenž patří Papui-Nové Guineji, několik dosud neznámých druhů mravenců. 

Vědecká expedice trvala celkem tři měsíce. "Další práce, která nás teď čeká po návratu, zabere možná jeden až tři roky," uvedl entomolog Milan Janda z českobudějovického biologického centra akademie věd. Ostrovy Nové Guiney a Tichého oceánu vesměs jsou známé svou mimořádnou biologickou rozmanitostí. Existují zde rostliny, hmyz a další organismy, které zůstávají neprostudované a neznámé.

Těžké pracovní podmínky

"Naším cílem bylo zdokumentovat diverzitu mravenců, kteří jsou podobně jako většina bezobratlých z tohoto ostrova zcela neznámí. Podařilo se nám proniknout do izolovaných horských oblastí s panenskými pralesy, což vyžadovalo několikadenní pochody přes prudké hřebeny a hluboká údolí," uvedl Janda.

Vědecký tým tvořili kromě českých vědců i obyvatelé Papuy-Nové Guiney. Na většině ostrova je možné pracovat jen po dlouhodobém a pečlivém vyjednávání s místními kmeny. Práce tam však není jednoduchá i z mnoha dalších důvodů.

Zkoumali i další rostliny

Vědecký tým se také zaměřil na invazivní druhy rostlin a živočichů, které představují jednu z hlavních hrozeb ostrovního ekosystému. Je to například mravenec wasmannia auropunctata, který je původně z Ameriky a na Bougainville způsobuje masivní vymírání původních druhů mravenců a dalších bezobratlých.

"Náš výzkumný tým zmapoval výskyt tohoto problematického druhu a nyní pracujeme s místními obyvateli a organizacemi na tom, abychom omezili jeho šíření," řekl Janda.

Klíčová slova: