Nejstrmější ulici světa mají ve velšském městě Harlech. Jen na vlastní nebezpečí

Když auto starosty začalo i přes zataženou ruční brzdu couvat, nebylo co řešit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nejstrmější ulici na světě mají ve městě Harlech v severním Walesu. Potvrdili to už zástupci Guinnessovy knihy rekordů. Ulice Ffordd Pen Llech tak o strmé prvenství připravila Baldwin Street v novozélandském městě Dunedin. Tlačit do kterékoli z nich kárku s uhlím byste opravdu nechtěli.

Tři sta padesát metrů dlouhá ulice, která vede ke zřícenině středověkého hradu Harlech, má podle Guinnessovy knihy sklon 37,45 procenta, tedy více než o dva procentní body větší než dosavadní držitel rekordu na Novém Zélandu.

Těší se na další turisty

Obyvatelé velšského městečka doufají, že rekordně strmá ulice přiláká další turisty. Baldwin Street v Dunedinu se v uplynulých dvou letech, kdy držela rekord ve strmosti, stala světoznámou atrakcí.

"Ulice Baldwin Street a Novozélanďanů je mi líto, ale strmější je zkrátka strmější," řekl v reakci na zapsání rekordu historik architektury a obyvatel Harlechu Gwyn Headley. Právě on usiloval o to, aby se Ffordd Pen Llech pokusila novozélandský rekord překonat. Nápad dostal podle svých slov v okamžiku, kdy jeho auto začalo navzdory zatažené ruční brzdě po strmé ulici klouzat dolů.

Obyvatelé novozélandského Dunedinu ale o jednu ze svých turistických atrakcí jen tak snadno přijít nehodlají. Propagovat ji nyní chtějí jako "nejstrmější ulici na jižní polokouli". Tomu se říká marketing! Ostatně, bez něj už se dnes neobejde nic, což vidíme i u nás například na "práci" hnutí ANO a pana premiéra Babiše.