Donatella Versace: Nikdy jsem nechtěla zpochybnit čínskou národní svrchovanost, omlouvám se

Tato trička nadělala hodně zlé krve
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Italský módní dům Versace se omluvil Číně za trička, která uváděla čínská teritoria Hongkong a Macao jako samostatné země. Společnost je přestala vyrábět už na konci července, kontroverzního nápisu si ale všímají lidé na čínských sociálních sítích. S podobným problémem se momentálně potýkají i další západní značky - americká firma Coach nebo francouzská společnost Givenchy.

Kontroverzní triko, jehož obrázek se v Číně velmi rychle rozšířil na sociálních sítích, je potištěné seznamem měst, u kterých je vždy uvedena i příslušná země. Objevuje se zde například dvojice "Milán - Itálie" nebo "New York - USA", uživatele sociálních sítí pobouřily nápisy "Hongkong - Hongkong" a "Macao-Macao". Obě bývalé evropské kolonie spadají od konce minulého tisíciletí pod Čínu.

Osobní omluva návrhářky

Italská společnost se omluvila na populární čínské sociální síti Weibo. "Omlouváme se za způsobený spor. Milujeme Čínu a respektujeme její svrchovanost," uvedla firma. "Čínská územní celistvost je nedotknutelná a za všech okolností neporušitelná," dodala společnost Versace.

Osobní omluvu Čínské lidové republice na svém instagramu zveřejnila také Donatella Versace, hlavní módní návrhářka značky a sestra jejího zakladatele Gianniho. "Nikdy jsem neměla v úmyslu zpochybnit čínskou národní svrchovanost, proto se za tuto nepřesnost osobně omlouvám," uvedla návrhářka.

Jsou v tom i jiné značky

Do citlivého tématu čínských území se zapletly i další luxusní značky. Americký Coach na podobně vypadajícím tričku uvedl Hongkong a další diskutované čínské území, Tchaj-wan, jako samostatné země. Stejný přešlap udělala i francouzská Givenchy, firmy přišly o ambasadory svých značek v Číně a na sociálních sítích čelí velké kritice.

Zvláštní administrativní oblasti Macao a Hongkong od sebe na jihu Číny dělí delta Perlové řeky. Původně britský Hongkong se stal součástí Čínské lidové republiky v roce 1997, poslední portugalská kolonie Macao v roce 1999, obě mají od Pekingu oddělený právní systém. Hongkong se v posledních měsících potýká s masivními demonstracemi proti dohledu pevninské Číny. Demonstrace původně začaly jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny a postupně přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému.

Klíčová slova: