Artritida: Jak se zbavit bolesti kloubů? Pomůže jednoduchý cvik

Příznaky artritidy může pomoci zmírnit mimo jiné i pilates
  |   zajímavost

Na tuto nemoc sice neexistuje žádný lék, lze ale poměrně lehce zmírnit bolest, kterou pacientům způsobuje. Můžete dokonce i docílit toho, že se její příznaky nebudou dále zhoršovat. Od bolesti kloubů vám pomůže jeden snadný cvik.

Artritida je onemocnění, které způsobuje zvýšenou citlivost a otok kloubů, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Existuje několik druhů této nemoci. Jedněmi z těch nejběžnějších jsou osteoartritida a revmatoidní artritida. Oba druhy tohoto onemocnění způsobují bolest kloubů v nejrůznějších částech těla. U člověka trpícího osteoartritidou se rozpadá chrupavka, která je ke správné a bezbolestné funkci kloubů nezbytná. V případě revmatoidní artritidy klouby napadá imunitní systém.

Mezi symptomy artritidy patří mimo jiné:

  • bolest kloubu
  • kloubní otok
  • zhoršení pohybových schopností
  • ztuhlost kloubu

Riziko vzniku artritidy se zvyšuje především s přibývajícími roky, existují ale i další rizikové faktory, které mají na pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění negativní vliv. Patří mezi ně také rodinná historie souvicející s touto nemocí. Pokud byl tedy někdo z vašich blízkých příbuzných diagnostikován s artritidou, máte vyšší riziko vzniku této nemoci i vy.

Pravděpodobnost vzniku tohoto bolestivého onemocnění zvyšuje ale i prodělaný úraz kloubu a pohlaví. Ženy jsou ke vzniku artritidy mnohem náchylnější než muži. Do rizikové skupiny patří ale i lidé trpící obezitou. Nadbytečná kila totiž mimo jiné znamenají také nadbytečnou zátěž pro naše klouby, což nahrává vzniku této nemoci.

Revmatolog Dr. Rod Huges prozradil pro Express, že ačkoliv na tuto nemoc neexistují žádné léky, je hned několik způsobů, jak zmírnit její bolestivé příznaky. „Doporučuji pravidelné a nenáročné cvičení a protahování. Zvýšíte tak flexibilitu svalů kolem kloubů a posílíte je,“ vysvětlil. S tímto druhem cvičení je ideální začít okamžitě po diagnóze a můžete tak dokonce i dosáhnout toho, že se u vás příznaky nemoci nebudou v průběhu času zhoršovat.

Jedná se o chůzi, jógu, pilates a další.

Zdroj: Mayo Clinic, Express

KAM DÁL: Demence: Jak onemocnění předpovědět roky před jeho vznikem.

Klíčová slova: