Chcete spokojený, dlouhodobý vztah? Hledejte partnery s nadváhou, radí vědci

Kyprá žena může být ta pravá žena, vědci si to rozhodně myslí
  |   zajímavost

Najít vhodného partnera na krátkodobý flirt není nic těžkého, ale najít člověka, vedle kterého se dá strávit celý život, to už je komplikovanější. Vizuální stránka hraje nepochybně při výběru velkou roli. Vědci přišli s výzkumem, který říká jasně – nehledejte modelky a vyrýsované svalovce, ale spíše normální lidi klidně s pár kily navíc.

Vědci z Arkansaské univerzity tvrdí, že tlustí lidé jsou při seznamování vnímáni jako lidé, kteří mají větší zájem o dlouhodobé vztahy, zatímco štíhlí lidé dávají přednost záletům. Ve studii se tým snažil zjistit, jak naše fyzické rysy vypovídají o našich preferencích při seznamování.

Důraz na monogamii

„Adipozita neboli nadváha, tradičně neatraktivní rys, konotuje rodičovské schopnosti, které by mohly naznačovat, že jedinci preferují dlouhodobé párovací strategie (LTM), které kladou důraz na monogamii a biparentální investice,“ napsali vědci ve své studii publikované v časopise Journal of Social and Personal Relationships.

Skupině 295 účastníků ukázali čtyři mužská a čtyři ženská těla vygenerovaná počítačem, která měla buď vysokou, nebo nízkou hladinu tuku, a buď malé, nebo velké svaly nebo prsa. Po zhlédnutí každého obrázku byli účastníci požádáni, aby ohodnotili, zda si myslí, že by daná osoba měla zájem o dlouhodobý vztah, nebo o krátkodobý vztah. Výsledky ukázaly, že účastníci hodnotili ženy a muže s vysokým obsahem tuku jako více nakloněné dlouhodobým vztahům než štíhlé ženy a štíhlé muže.

Hezouni na sex, tlusťoši pro život

Mezitím ženy s větším poprsím a muži s většími svaly byli hodnoceni jako ti, kteří spíše chtějí krátkodobý vztah, než ti s menším poprsím nebo svaly. Mitch Brown autor studie, řekl: "Stereotypizujeme zájmy lidí o vztah na základě toho, jak očekáváme, že jejich tělo bude utvářet jejich sebepojetí. Pokud se vnímáte jako vysoce atraktivní, můžete mít pocit, že byste se mohli snáze zapojit do krátkodobých sexuálních strategií, protože je vyšší pravděpodobnost úspěchu.“

Za touto poněkud krkolomnou definicí je vlastně jednoduchá stará pravda – hezcí lidé mají více možností flirtovat, být nevěrní a střídat partnery. A to není nic, na čem by se dal vybudovat dlouhodobý vztah.

Hledejte Buda Spencera

Naopak ženy či muži s ne úplně ideálními proporcemi své životní strategie málokdy mohou postavit na nekonečném vybírání a střídání partnerů. Kvantitu tak nahrazují kvalitou a primárně jim jde o dlouhodobý vztah. Jako příklad by mohl sloužit například známý herec Bud Spencer, který ve své filmové kariéře ztělesňoval především mrzuté, ale dobrácké tlusťochy. Ten byl přes padesát let věrný své manželce Marii Luise, se kterou měl tři děti a nikdy jí nebyl nevěrný.

Zdroj: dailymail.co.uk, blesk.cz

KAM DÁL: Nadváhu měl například i husitský král Jiří z Poděbrad.

Klíčová slova: