Film Mlčení jehňátek měl být pohádka. Alespoň podle Anthonyho Hopkinse

Slavný psychologický thriller Mlčení jehňátek z roku 1990 se stal jedním z nejúspěšnějších titulů tohoto žánru
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Jsou filmy, ze kterých neusnete. Jsou totiž opravdu hrozné, nebo naopak naprosto geniální. Anebo se po jejich shlédnutí prostě a jednoduše bojíte. Mlčení jehňátek spadá do poslední kategorie. Kultovní film, bez kterého by možná Anthony Hopkins nebyl legendou, kterou dnes známe. Každopádně, ke snímku se váže řada zajímavostí.

Herec Anthony Hopkins a jeho kolegyně Jodie Foster si během online rozhovoru pro časopis Variety povídali o natáčení společného kultovního snímku Mlčení jehňátek. Během něj vyšlo najevo, že si slavný představitel kanibala Hannibala Lectera myslel, že se jedná o pohádku pro děti.

Faktem je, že název vám může znít buď hororově, či pohádkově. Pravděpodobně záleží, jak jste v duši nastaveni, nebo jestli jste vyrostli na pohádkách bratří Grimmů, které jsou přece jenom poněkud temnějšího tónu vyprávění. 

Bál se mluvit

Při rozhovoru vyšlo najevo hned několik zajímavých informací, které se týkají natáčení tohoto legendárního psychologického dramatu. Každopádně Hopkinse z jeho „pohádkového“ omylu  vyvedlo už prvních deset stránek scénáře. „Byl to ale ten nejlepší scénář, který jsem kdy četl,“ tvrdil herec.

Poprvé si o své budoucí nejúspěšnější roli přečetl v roce 1989 v Londýně, o tři roky později dostal za film Oscara za herecký výkon v hlavní roli. Hopkins přidal další zajímavou informaci z natáčení. S představitelkou hlavní ženské herecké role totiž za celé natáčení paradoxně skoro nepromluvil. „Já jsem se tě hrozně bál, vždyť už jsi měla Oscara,” narážel herecký génius na ocenění Jodie Foster z roku 1989 za film Znásilnění. 

Nervózní ze své role

Vzhledem k tomu, že je Anthony Hopkins původem z Walesu a svoje řemeslo vnímá do hloubky, údajně se bál v prvních měsících do role vůbec pouštět. „Trvalo mi dlouho, než jsem se jako Velšan přepnul na roli amerického sériového vraha,“ vysvětloval při online rozhovoru se smíchem na rtech. 

Pamatuje si však na chvíli, kdy režisér Jonathan Demme v jednu chvíli namířil na Anthonyho Hopkinse kameru a řekl: „Sakra, to je ono, Anthony, teď jsi opravdu divnej,” vysvětluje zrod ideální herecké polohy pro komplikovanou postavu inteligentního psychopata, který pomáhá mladé detektivce najít pachatele. 

Zdroje: redakce, Variety, csfd.cz

KAM DÁL: Jsou zvrhlí, vraždí, ale lidé je milují. Toto jsou nejoblíbenější filmoví záporáci.