Golf v proměnách času – co jste o něm nevěděli?

Všechno prochází neustálým vývojem, nejinak je tomu také u golfu
  |  Komerční sdělení

Golf patří k nejpopulárnějším sportům na světě. Už dávno se nedá označit jen za záležitost několika málo vyvolených jedinců, hrají ho lidé bez ohledu na věk, fyzickou kondici či společenskou vrstvu. Ačkoli se dostává k široké veřejnosti, existuje spousta věcí, které o něm určitě nevíte.

Golfová pravidla

Golf vznikal postupně a stejně tak pozvolna se formovala i jeho pravidla. Nejdříve se jednalo o hru gentlemanů, která se řídila nepsanými dohodami. Ty však nebyly jednotné – roli hrálo konkrétní hřiště i pohled samotných „aktérů“ na řešení dané situace. Organizovanou strukturu získala hra až v 18. století, kdy byla ve skotském městě St. Andrews vytvořena první psaná pravidla.

Golfové hřiště

Všechno prochází neustálým vývojem, nejinak je tomu také u golfu. V průběhu času se měnily golfové hole, míčky i samotná hřiště. Ta původně měla různý počet jamek, vše se odvíjelo od prostorových možností daných oblastí. Za sjednocením na 18 jamek „stojí“ již zmíněné město St. Andrews, které je považováno za kolébku golfu. Původně tady hřiště mívalo 22 jamek, ale po rekonstrukci došlo z ekonomických důvodů ke snížení na 18. Tento model pak převzala další hřiště.

Golfová móda

Nemalých změn doznalo také golfové oblečení. To bylo vždycky slušné, protože původně se hrávalo na půdě soukromých klubů. Lidé, obvykle ze střední třídy, sem chodili v obleku, později oblékali pumpky, podkolenky s károvaným vzorem, košili a kravatu. Protože se nejednalo zrovna o nejpohodlnější oblečení, postupně je nahrazovaly méně formální, lehčí a vzdušnější kousky. Ačkoli se etiketa v této oblasti uvolňuje čím dál víc, přece jen základní pravidla pořád platí i dnes. Rifle, kapsáče ani tílka na hřiště prostě nepatří, a to nejen z estetických, ale také z praktických důvodů. Ostatně rozdíl sami poznáte po pár minutách hry a jistě nám dáte za pravdu, že pohodlné plátěné kalhoty a golfová trička vhodných střihů a materiálů budou daleko lepší volbou. Užijete si tak golf naplno a se vším komfortem!

Klíčová slova: