Indický obr zabil seniorku hned dvakrát. Potvrdil tím rčení o sloní paměti?

Samci slona indického mohou dosahovat výšky 3 metrů a váhy 6 tun
  |   zajímavost

Obrovský slon rozšlapal a zabil sedmdesátiletou Indku. Přišel za ní z 200 kilometrů vzdálené rezervace. Tragédie tohoto typu nebývají v této oblasti až tak vzácné i s ohledem na to, jak se zde lidská populace rozpíná a vytlačuje z území přirozeně žijící živočichy. Tento slon se ovšem vrátil na ženin pohřeb a rozdupal její mrtvé tělo znovu. 

Tragická událost se stala v indickém státě Odisha, uvedl online deník independent.co.uk s odkazem na místní policejní složky. Paní Maya Murmu právě nabírala ze studny vodu ve vesnici Raipal, když se u ní z ničeho nic zjevilo obrovské divoké zvíře

Vyšetřování ukázalo, že se slon indický vydal na 200 kilometrů dlouhou cestu z rezervace zvané Dalma. Došel až do oblasti Mayurbhanj a tam bez varování usmrtil rozdupáním sedmdesátiletou Mayu. Ta nezemřela na místě, povedlo se ji ještě převézt do nemocnice, kde však svým vážným zraněním podlehla. Tak popsal incident policejní důstojník Lopamudra Nayak pro Press Trust of India news agency. 

Tím ale vražedné řádění slona neskončilo. Rodina zesnulé Maye vystrojila tradiční pohřební rituál, při němž bylo tělo připraveno ke spálení. Právě uprostřed posvátného obřadu se přihnal na místo ten samý slon, bezvládné tělo z rakve vytáhl a rozdupal jej podruhé. To vše se odehrálo před zraky vyděšených smutečních hostů převážně z rodiny zesnulé. Když slon dokonal své napadení už tak mrtvé ženy, spořádaně z místa odkráčel. Nikoho dalšího nenapadl, nikomu jinému se ani nepokusil ublížit. Šokovaná rodina dokončila obřad a v jejích tvářích se kromě smutku zračila především nechápavost absurdnosti celé situace.

Napadení divokým slonem není v této oblasti Indie nijak ojedinělé. Rozvíjející se průmysl v Odishe a rychle rostoucí turismus vytlačuje divoká zvířata z jejich přirozeného prostředí, navíc má místní industrializace vliv na kvalitu půdy. Jen v letech 2000 - 2001 zemřelo v Odishe a jejím okolí 1 356 slonů. Vyhnat divoká zvířata do 200 kilometrů vzdálené rezervace není zcela ideální a jak je vidět, rozhodně to nezamezí jejich konfliktům s místními vesničany. K napadením, většinou smrtelným, ale dochází i na jiných místech země. 

Měli spolu nevyřízené účty? 

Případ Mayi Murmu je ale ojedinělý tím, že se slon za ženou opakovaně vrátil a jeho řádění spíše vypadalo jako pomsta. Že by se někdy v minulosti ti dva již setkali a Maya si nesla po celou dobu v sobě tajemství, které by mohlo sloní naštvání vysvětlit? Protože jak se říká, sloní paměť je nekonečná a možná na ni netrpí pouze lidští šťastlivci. 

Zdroj: independet.co.uk

KAM DÁL: Popravená Marie Fikáčková: Hrůzné myšlenky zdravotní sestry stály život několik novorozenců.

Klíčová slova: