Letos nás na Zemi bude 8 miliard, planeta to nezvládne. Tohle všechno se stane

Problém přelidnění je celosvětový
  |   zajímavost

Zraky světa se upírají k válce na Ukrajině, ale mnohem dramatičtější a nebezpečnější pohled skýtají tabulky světové populace. Podle předsedy OSN Antonia Gutterése se nepochybně letos lidská populace dostane na hodnotu 8 miliard. Planeta takovou zátěž ale nemusí zvládnout, pro lidstvo je tento růst nebezpečný.

Rostoucí trend navíc bude podle OSN pokračovat, modely ukazují, že světová populace by mohla v roce 2030 vzrůst na přibližně 8,5 miliardy, v roce 2050 na 9,7 miliardy a v roce 2100 na 10,4 miliardy. V rámci tohoto dramatického růstu bude Čína už příští rok předstižena Indií na pozici nejlidnatější země planety. K obrovskému populačnímu nárůstu dojde také v rozvojových zemích. Nejvíce bude růst populace v Kongu, Egyptě, Etiopii, Indie, Nigérii, Pákistánu, Filipínách a Tanzánii.

Vědci opakovaně varují

Podle odborníků půjde o absolutní přelidnění planety. Na tento skrytý jev, o kterém se příliš nemluví, upozorňovali už v roce 1992. Tehdy podepsalo 1 575 předních světových vědců včetně 99 držitelů Nobelových cen dokument s názvem Varování světových vědců lidstvu, který se týkal environmentálních otázek, a jedním z hlavních bodů dokumentu byla i výzva k boji proti přelidnění.

„Pokud máme zabránit destrukci našeho (životního) prostředí, musíme přistoupit k omezení populačního růstu. Musíme stabilizovat populaci, a to pomocí metod plánovaného rodičovství,“ stálo mimo jiné ve výzvě vědců. V roce 2017 byla rozeslána druhá výzva vědců, kde znovu napsali: „Ohrožujeme svou budoucnost tím, že ignorujeme pokračující rapidní populační růst, který představuje primární příčinu stojící za ekologickými a sociálními hrozbami.“ Lidé mají mít méně dětí, sázet se má hlavně na malé rodiny. V Evropě nebo Americe celkem žádný problém, v Asii a Africe panuje ale přesně opačný trend.

Nadměrná spotřeba a přelidnění - dvě hlavní hrozby

Profesor John Gillebaud vidí jako hlavní dvě hrozby pro planetu Zemi přílišnou spotřebu a přelidnění (overconsumption a overpopulation). Na západě nás trápí hlavně konzum, v rozvojových zemích přelidnění. Je zbytečné snižovat emise, řešit plastová brčka nebo se zbavovat spalovacích motorů, pokud se planeta na mnoha místech extrémně přelidňuje. Hvězdný David Attenborough k tomu pak řekl, že „všechny naše environmentální problémy jsou snadněji vyřešitelné, pakliže bude na Zemi méně lidí, a obtížněji vyřešitelné – ba neřešitelné – pakliže lidí bude ještě více.“

Lidstvo jako rakovina

Zkrátka planeta nezvládne uživit deset a více miliard lidí. Hrozí extrémní hladomory, migrace, nedostatek vody, ale třeba také písku (psali jsme zde). Nekontrolovatelný růst obřích aglomerací je extrémní zátěž pro životní prostředí, kterou nelze nijak zpětně řešit. Populační explozi přirovnal Crispin Tickell k rakovinnému bujení. „Smyslem rakovinných buněk je také nekontrolovatelný růst,“ řekl doslova. O lidstvu jako rakovině mluvil už v šedesátých letech biolog Paul Ehrlich, který současně chtěl toto rakovinové bujení zastavit poměrně drastickými metodami.

Planeta se prostě vyčerpá

Co hrozí kvůli dalšímu růstu populace? Zjednodušeně řečeno úplné vyčerpání zdrojů planety Země. Nejlidnatější země to zasáhne nejvíce, nastane obrovská vlna migrace, jakou si lze stěží představit. V pohybu budou stovky milionů lidí. Svět bude rozkolísaný jako nikdy dříve. K tomu se budou dále zhoršovat životní podmínky na Zemi kvůli globálnímu oteplování.

V západním světě jako reakce na výše popsané jevy sílí tzv. antinatalismus, což je odmítání mít potomky proto, aby se dále nezhoršoval stav planety a životního prostředí. Je to poměrně extrémní trend, který by ve výsledku vedl k vyhynutí lidstva. Tudy cesta rozhodně nevede, navíc jak už jsme řekli, západ přelidněností rozhodně netrpí a spíše vymírá.

Čína razila ještě nedávno politiku jednoho dítěte, ale tu již opustila, protože v praxi měla příliš mnoho nezamýšlených vedlejších důsledků. Jiná cesta vede přes mnohem pečlivější nakládání se zdroji energie a s potravinami. Podle některých odborníků je možné uživit na planetě Zemi i přes deset miliard lidí, ale musíme se naučit mnohem lépe hospodařit s tím, co máme.

Zdroj: iflscience.com, wallstreetjournal.com, ekolist.cz

KAM DÁL: Vědec vytvořil ráj na zemi pro myši, stejně mu všechny vždy pomřely.

 

Klíčová slova: